Planet var fullt av folk, berättar Lars Sjöholm. Foto: Lars Sjöholm/PrivatPlanet var fullt av folk, berättar Lars Sjöholm. Foto: Lars Sjöholm/Privat
Planet var fullt av folk, berättar Lars Sjöholm. Foto: Lars Sjöholm/Privat
Den här Morakniven fick Lars Sjöholm med sig på planet till Bali. Foto: Lars Sjöholm/PrivatDen här Morakniven fick Lars Sjöholm med sig på planet till Bali. Foto: Lars Sjöholm/Privat
Den här Morakniven fick Lars Sjöholm med sig på planet till Bali. Foto: Lars Sjöholm/Privat

Lars gick igenom flera flygkontroller – med kniv

Publicerad

Pensionären Lars Sjöholm skulle fira att hustrun blivit pensionär.

De bokade en resa till Bali, tog flyget från Köpenhamn och kom fram som planerat.

Men – på hotellet upptäckte Lars att han lyckats ta sig igenom flera säkerhetskontroller, med en Morakniv i handbagaget.

– Det är helt otroligt! Det är klart att man blir rädd om det går till så, säger Lars.

Lars Sjöholm är pensionär och bor i Malmö. Ett av hans stora intressen är fotografering, och ibland har han med sig kameran när han arbetar vid kolonistugan i Sibbarp.

En av de där dagarna har hans Morakniv råkat hamna i kameraväskan. Men det skulle han märka långt senare.

– Jag har väskan i ryggsäcken och kniven hade ramlat ner i ett av facken. Jag kommer inte själv ihåg när det hände, säger Lars Sjöholm som packade ner kameran.

När Lars och hustrun den 15 juni skulle åka till Bali var kameraväskan med som handbagage. Och på Kastrups flygplats i Köpenhamn la han upp väskan på rullbandet – men ingen av säkerhetspersonalen reagerade.

– Jag tog av mig skorna och livremmen och gick igenom, det var ordentlig säkerhet. De såg till att man var helt ren på kroppen, så att säga. Ingenting hände berättar Lars Sjöholm, som också berättat sin historia för Sydsvenskan.

Upptäckte kniven på Bali

Flygresan till Bali tar 15 timmar, och då är det också en mellanlandning på Schipjol i Amsterdam.

Även där var det flera säkerhetskontroller som Lars och hustrun tog sig igenom utan problem.

– Det var först när vi kommit fram till Bali på eftermiddag och checkade in på hotellet som jag började packa upp. Jag brukar ha en ficklampa med mig och jag letade efter den – medan jag letar tar jag upp Morakniven!, säger Lars.

Han inser då att kniven har gått igenom flera säkerhetskontroller på resan – och att han haft med sig den under flygresan.

"Blir orolig och förbannad"

Händelsen har upprört Lars som nu oroar sig över säkerheten. Om han lyckades – visserligen omedvetet – ta med sig en kniv upp på ett stort flygplan, kan man då lita på att säkerhetskontrollerna fungerar?

– Jag blir orolig och förbannad. Det är klart att man blir rädd. Det är så himla strikt med säkerhet och väskor och sådana saker. Att man är så jäkla noga och ändå blir det så här. Jag vill inte tänka på vad som kunnat hända om det var en terrorist som fått med sig den, säger Lars.

På vägen hem lades Morakniven i bagaget och checkades in. Men Lars Sjöholm hoppas att incidenten bara var en engångsföreteelse, och han hade gärna lämnat sina synpunkter till säkerhetspersonalen på flygplatserna.

Kvällsposten har under måndagseftermiddagen sökt presstalesperson för Kastrups flygplats.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag