Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmtjut utrymde Turning torso – mitt i natten

Mitt i natten började larmet ljuta i Turning torso i Malmö. Foto: Colourbox

Mitt i natten började larmet ljuta i Turning torso i Malmö. 

Och ljudet var så högt att flera boende fick utrymma byggnaden – under 1,5 timme.

– Väldigt många av oss som bor här fick lämna byggnaden. Vi fick ställa oss utanför. Det gick inte att vara kvar, säger en boende.

Orsaken till larmet var ett tekniskt fel.

Strax efter klockan 02 gick ett öronbedövande larm i gång i Turning torso i Malmö. Ljudet var så högt att många av de boende var tvungna att lämna huset. De kunde inte återvända förrän vid 03.30, 1,5 timme senare, när servicepersonal fick tyst på larmet.

– Det var så högt så att man hade kunnat skada hörseln. Det var många som var tvungna att lämna sina bostäder, säger en boende.

Enligt uppgift var det flera tiotal boende, eventuellt upp emot ett hundratal, som fick ställa sig utanför byggnaden och vänta på att tekniker fick tyst på larmet, vilket tog 1,5 timme. 

Vuxna och små barn, i nattkläder. Några hade husdjuren med sig. 

"Rigorösa säkerhetskrav"

Enligt HSB var klockan strax efter 02 när det började tjuta. Volymen var mycket hög.

– Vi har rigorösa säkerhetskrav i Turning torso, just på grund av att det är en så speciell byggnad, säger Mia Gustafson, kommunikationschef på HSB Malmö.

Det är oklart exakt vad som orsakade larmet. Hos polisen i Malmö bekräftar man att man larmats om oljudet. Enligt HSB var det någon typ av tekniskt fel som ledde till att larmet gick igång.

– Vi vet inte vad det beror på. Det var någon typ av tekniskt fel, en kortslutning eller liknande säger Mia Gustafson.

I väntan på att saken utretts har man nu beslutat att placera personal i byggnaden för att övervaka på plats.