Den åtalade kvinnliga, numera före detta operatören, vid polisens ledningscentral i Malmö har åtalats för två fall av tjänstefel. Foto: PolisenDen åtalade kvinnliga, numera före detta operatören, vid polisens ledningscentral i Malmö har åtalats för två fall av tjänstefel. Foto: Polisen
Den åtalade kvinnliga, numera före detta operatören, vid polisens ledningscentral i Malmö har åtalats för två fall av tjänstefel. Foto: Polisen
Lennart Ekstrand, th, dömdes i både tingsrätt och hovrätt för mord efter att han skjutit ihjäl sin fru Pia med hagelgevär. Till vänster försvarsadvokaten Carl-Owe Olsson. Foto: Carolina LarssonLennart Ekstrand, th, dömdes i både tingsrätt och hovrätt för mord efter att han skjutit ihjäl sin fru Pia med hagelgevär. Till vänster försvarsadvokaten Carl-Owe Olsson. Foto: Carolina Larsson
Lennart Ekstrand, th, dömdes i både tingsrätt och hovrätt för mord efter att han skjutit ihjäl sin fru Pia med hagelgevär. Till vänster försvarsadvokaten Carl-Owe Olsson. Foto: Carolina Larsson
När Pia Ekstrands syster ringde polisens ledningscentral i augusti förra året och vädjade att Pia Ekstrand skulle få hjälp mot sin hotfulle make fick hon beskedet att Pia Ekstrand var tvungen att ringa själv. Pia Ekstrand mördades kort efteråt av maken. Foto: PRIVATNär Pia Ekstrands syster ringde polisens ledningscentral i augusti förra året och vädjade att Pia Ekstrand skulle få hjälp mot sin hotfulle make fick hon beskedet att Pia Ekstrand var tvungen att ringa själv. Pia Ekstrand mördades kort efteråt av maken. Foto: PRIVAT
När Pia Ekstrands syster ringde polisens ledningscentral i augusti förra året och vädjade att Pia Ekstrand skulle få hjälp mot sin hotfulle make fick hon beskedet att Pia Ekstrand var tvungen att ringa själv. Pia Ekstrand mördades kort efteråt av maken. Foto: PRIVAT

Polisoperatör åtalad för två fall av tjänstefel

Publicerad
Uppdaterad

Under loppet av drygt två månader misstänks en kvinnlig operatör på polisens ledningscentral i Malmö ha begått två tjänstefel. I båda fallen ville hon att hotade och rädda kvinnor själva skulle ringa. En av kvinnorna mördades under samtalet.

Operatören arbetar inte längre kvar på ledningscentralen.

När Pia Ekstrand, 76, mördades i augusti förra året hade hon ring en kvinnlig släkting och berättat att hennes berusade make var hotfull. Släktingen ringde ledningscentralen men den kvinnliga operatören förklarade då för kvinnan att Pia Ekstrand var tvungen att själv ringa. 

Operatören skrev sedan varken en så kallad händelserapport eller tog kontakt med något befäl. Maken, Lennart Ekstrand, mördade Pia Ekstrand.

 I juni i år åtalades operatören som misstänkt för tjänstefel i det ärendet.

I går åtalades samma kvinna på nytt för ett liknande tjänstefel.

Rädd kvinna ringde sambo

Den här gången gäller det ett samtal som kom till ledningscentralen den 24 november samma år. Det var en man som var på tjänsteresa i Stockholm som ringde. Han hade blivit uppringd av sin sambo som var ensam i parets villa i Ystad och såg hur några okända var på väg in på tomten.

Mannen ringde ledningscentralen och sa bland annat:
– Jag är i Stockholm nu och ligger på hotell. Min sambo ringde mig precis och sa att det är nån som försöker rycka upp vår grind på södersidan på vår uteplats och försöker komma in genom den. Det otäcka var att dom fortsatte fast att hon reste sig upp och knackade på fönstret liksom och försöker sig ändå ta sig igenom grinden och in på vår uteplats på södersidan, där är en cykelbana.

"Behärska dig"

Efter några korta meningsutbyten frågar operatören:

– Varför ringer hon inte oss i stället?

Den förvånade sambon frågar då:

– Nä, men det spelar väl ingen roll ändå?

Operatören säger senare:

– Det spelar visst roll vem som ringer oss. Hon är ju den som har sett det hela

ju.

– Ja, ja. Du vill alltså att hon ska ringa upp då, frågar mannen.

– Nä, jag frågade bara varför hon inte ringer oss, svarar operatören.

Har bytt jobb

Samtalet urartade senare.

– Nä, hon står ju och ringer sina föräldrar i xxxx för att dom ska komma och hämta henne. Du hör väl för fan vad jag säger!

– Du, du får ta och behärska dig när du pratar med oss. Du ringer 112. Du får

svara på mina frågor, du får inte bete dig på det viset, svarar operatören.

Kort efteråt avslutar hon samtalet genom att lägga på luren.

På nytt ska hon då ha gjort samma fel som när det gäller mordet på Pia Ekstrand. Operatören gjorde varken någon anteckning om samtalet eller kontaktade sitt befäl.

I förhör förnekar operatören att hon gjort något fel och hänvisar också till att arbetsbelastningen på ledningscentralen var ovanligt hård.

Kvinnan har senare lämnat sin tjänst på ledningscentralen och arbetar numera på polisens underrättelsesektion.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag