Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisoperatör åtalad för två fall av tjänstefel

Den åtalade kvinnliga, numera före detta operatören, vid polisens ledningscentral i Malmö har åtalats för två fall av tjänstefel. Foto: Polisen
Lennart Ekstrand, th, dömdes i både tingsrätt och hovrätt för mord efter att han skjutit ihjäl sin fru Pia med hagelgevär. Till vänster försvarsadvokaten Carl-Owe Olsson. Foto: Carolina Larsson
När Pia Ekstrands syster ringde polisens ledningscentral i augusti förra året och vädjade att Pia Ekstrand skulle få hjälp mot sin hotfulle make fick hon beskedet att Pia Ekstrand var tvungen att ringa själv. Pia Ekstrand mördades kort efteråt av maken. Foto: PRIVAT

Under loppet av drygt två månader misstänks en kvinnlig operatör på polisens ledningscentral i Malmö ha begått två tjänstefel. I båda fallen ville hon att hotade och rädda kvinnor själva skulle ringa. En av kvinnorna mördades under samtalet.

Operatören arbetar inte längre kvar på ledningscentralen.

När Pia Ekstrand, 76, mördades i augusti förra året hade hon ring en kvinnlig släkting och berättat att hennes berusade make var hotfull. Släktingen ringde ledningscentralen men den kvinnliga operatören förklarade då för kvinnan att Pia Ekstrand var tvungen att själv ringa. 

Operatören skrev sedan varken en så kallad händelserapport eller tog kontakt med något befäl. Maken, Lennart Ekstrand, mördade Pia Ekstrand.

 I juni i år åtalades operatören som misstänkt för tjänstefel i det ärendet.

I går åtalades samma kvinna på nytt för ett liknande tjänstefel.

Rädd kvinna ringde sambo

Den här gången gäller det ett samtal som kom till ledningscentralen den 24 november samma år. Det var en man som var på tjänsteresa i Stockholm som ringde. Han hade blivit uppringd av sin sambo som var ensam i parets villa i Ystad och såg hur några okända var på väg in på tomten.

Mannen ringde ledningscentralen och sa bland annat:
– Jag är i Stockholm nu och ligger på hotell. Min sambo ringde mig precis och sa att det är nån som försöker rycka upp vår grind på södersidan på vår uteplats och försöker komma in genom den. Det otäcka var att dom fortsatte fast att hon reste sig upp och knackade på fönstret liksom och försöker sig ändå ta sig igenom grinden och in på vår uteplats på södersidan, där är en cykelbana.

"Behärska dig"

Efter några korta meningsutbyten frågar operatören:

– Varför ringer hon inte oss i stället?

Den förvånade sambon frågar då:

– Nä, men det spelar väl ingen roll ändå?

Operatören säger senare:

– Det spelar visst roll vem som ringer oss. Hon är ju den som har sett det hela

ju.

– Ja, ja. Du vill alltså att hon ska ringa upp då, frågar mannen.

– Nä, jag frågade bara varför hon inte ringer oss, svarar operatören.

Har bytt jobb

Samtalet urartade senare.

– Nä, hon står ju och ringer sina föräldrar i xxxx för att dom ska komma och hämta henne. Du hör väl för fan vad jag säger!

– Du, du får ta och behärska dig när du pratar med oss. Du ringer 112. Du får

svara på mina frågor, du får inte bete dig på det viset, svarar operatören.

Kort efteråt avslutar hon samtalet genom att lägga på luren.

På nytt ska hon då ha gjort samma fel som när det gäller mordet på Pia Ekstrand. Operatören gjorde varken någon anteckning om samtalet eller kontaktade sitt befäl.

I förhör förnekar operatören att hon gjort något fel och hänvisar också till att arbetsbelastningen på ledningscentralen var ovanligt hård.

Kvinnan har senare lämnat sin tjänst på ledningscentralen och arbetar numera på polisens underrättelsesektion.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!