Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Jag är rädd för bli mördad på härbärget

Härbärget i Kristianstad ligger ute vid stadens högskola.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Mathias
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Knarksprutor bakom elementen, knivar på duschgolvet.

Hemlöse Mathias är en av flera som vittnar om en allt mer utsatt tillvaro på härbärget i Kristianstad – där konflikter, droger och våld har blivit vardag.

– Nya hemlösa ses som inkräktare och hot. Man litar inte på varandra, säger Mathias.

Den 14 april förra året mördades hemlösa Martin i Kristianstad. Han knivhöggs till döds av Philip Georgii och Mattias Jeppsson som efter årsskiftet dömdes till långa fängelsestraff.

– Det var många här som kände Martin, säger en hemlös kvinna på härbärget i Kristianstad.

Kvinnan har passerat 40 och är mamma. Hon har en son i tonåren som hon inte har kunnat träffa på månader.

Hon blev hemlös på hösten och berättar att hon har blivit misshandlad flera gånger. För några veckor sedan hände det vid Café David, som är Stadsmissionens mötesplats för hemlösa och en öppen verksamhet.

Hon är rädd att hon ska bli nästa ”Martin”.

– Det finns inga garantier för någon. Jag riskerar livet varje dag. Det kan hända på riktigt. 

Tydliga grupperingar i våldet 

Många hemlösa är kända av polisen sedan tidigare. Mikael Persson, inre befäl vid polisen i Kristianstad, känner till att våldsamheterna ökar i takt med den växande hemlösheten.

– Det är lite som en lönehelg på stan. Är det den 26:e och man spiller ut någons öl så får man ingen box, men om det är den 20:e och man har ont om pengar så ska man slåss om den där ölen, säger Mikael Persson.

Härbärget utökades från 12 till 14 platser i slutet av förra året. Samtidigt har inflödet av nya hemlösa fortsatt och det är fortfarande hård konkurrens om att få tak över huvudet.

Konkurrensen blir ofta våldsam – och grupperingarna är tydliga, menar Mathias Olsson som sover på härbärget nästan varje natt.

– Nya hemlösa ses som inkräktare och hot. Man litar inte på varandra. När det kommer mer folk spär det på konflikterna, säger han.

”Skrek att han skulle döda mig”

Innanför entrédörren till härbärget sitter en skylt till höger: Husregler. Där listas saker och beteenden som är förbjudna på insidan. Hot, våld, alkohol och droger bland annat.

– Reglerna följs inte alls. Det känns som att man får klara sig på egen hand, säger Mathias.

På toaletten har han hittat knarksprutor som gömts bakom elementen. Kvinnan berättar att hon har gått in efter någon annan i duschen och hittat en kniv på golvet.

Bilden visar hur kanyler göms bakom element på nattjouren – samtidigt som droger inte får vistas där enligt reglerna.
Foto: Anonym

– Samma person kom in i rummet och skrek att han skulle döda mig. Det är jättevanligt. Jag är rädd att han ska göra det på riktigt.

Mathias blev vittne till den senaste misshandeln av kvinnan på Café David och följde med henne till polisstationen.

– Det finns en rädsla för att anmäla, en befogad rädsla tycker jag. En annan gång såg jag en kille springa och bli jagad genom Café David av en annan hemlös som hade kniv i handen. Personalen låtsades som ingenting.

Polisen: ”Orimligt att ha koll”

Kvinnan berättar att hon misstänker att personer som hon delar tak med varje natt kommer att rikta våld och hot mot hennes son för att skrämma henne.  

– Våldet sker så ofta men ingen bryr sig om det. Alla förstår att det inte leder någonstans. Det blir papper som läggs på hög och blir skräp. 

Enligt Mathias är mer än hälften av alla som kommer till nattjouren onyktra – och polisen menar att det ökar riskerna för våld och oroligheter markant.

På härbärget ställer man inga krav på att personer ska vara nyktra och drogfria. Det samma gäller Café David.

– Det är ganska fritt utifrån att det är en gratis verksamhet. Det är ganska orimligt att ha koll på vad som sker där, säger polisen Mikael Nilsson.

Mathias Olsson utanför härbärget dit han brukar gå för att slippa sova på gatan.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Svaret från Stadsmissionen: ”Jättetråkigt”

Sara Larsson, Stadsmissionens enhetschef i Kristianstad, skriver i ett mejl att det ”självklart förekommer konflikter” då det rör sig om människor i social utsatthet och i vissa fall med psykisk ohälsa.

– Till oss får man komma som man är, så länge man följer reglerna. Jag vet att det finns de som är kritiska till att vi släpper in människor som är påverkade, men det är de regler som vi som organisation har enats om.

Hon understryker att de som driver härbärget ”inte tolererar hot, våld – och absolut inte vapen.”

– Det är jättetråkigt att de upplever att det är så här, vi får fundera på hur vi kan öka tryggheten ännu mer, skriver Sara Larsson i mejlet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!