Det receptfria läkemedlet Ibuprofen kan påverka män negativt. Foto: JUPITER IMAGES / JUPITER IMAGESDet receptfria läkemedlet Ibuprofen kan påverka män negativt. Foto: JUPITER IMAGES / JUPITER IMAGES
Det receptfria läkemedlet Ibuprofen kan påverka män negativt. Foto: JUPITER IMAGES / JUPITER IMAGES
Ibuprofen hittas bland annat i Ipren. Foto: / OKÄNDIbuprofen hittas bland annat i Ipren. Foto: / OKÄND
Ibuprofen hittas bland annat i Ipren. Foto: / OKÄND
Även den smärtstillande medicinen Ibumetin innehåller Ibuprofen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGÄven den smärtstillande medicinen Ibumetin innehåller Ibuprofen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Även den smärtstillande medicinen Ibumetin innehåller Ibuprofen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Larmet: Så påverkas män av smärtstillande

Publicerad

Mäns produktion av hormonet testosteron kan skadas av det smärtstillande läkemedlet Ibuprofen.

Efter två veckor märks förändrad hormonbalans, enligt ny forskning.

– Ibuprofen dämpar mäns testosteron, säger David Møbjerg Kristensen, seinorforskare vid det danska Huvudvärkscentret på Rigshospitalet i Köpenhamn till BT.

Endast två veckors användande av det receptfria läkemedlet Ibuprofen kan skada produktionen av det manliga könshormonet testosteron i testiklarna. En ung mans brukande av medicinen kan leda till att hormonbalansen liknar den som man ser hos äldre män. 

Det visar ny dansk-fransk forskning som har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften PNAS, skriver BT.

– För män är det viktigt att testosteronnivån ligger på en stabil nivå. Ibuprofen dämpar mäns testosteron, säger David Møbjerg Kristensen, seinorforskare vid det danska Huvudvärkscentret på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Ibuprofen går under namn som Ibumetin, Ipren och Brufen – samtliga är receptfria smärtstillande mediciner som säljs på apotek. 

Mannens fertilitet är ett bekymmer

De unga männen i forskningsförsöket märkte inte av konsekvenserna av Ibuprofen-användandet omedelbart.

– Vårt största bekymmer är mannens fertilitet, när man har använt läkemedlet en längre tid. Uppföljande studier får visa vad det har för konsekvenser.

Forskningsresultaten uppfattas som oroande. Enligt BT har studier visat att många danskar inte anser smärtstillande läkemedel vara riktig medicin.

– Alla läkemedel har biverkningar, även om de kan köpas i affär. Att den går att köpa så lätt kan leda till att man tar smärtstillande medicin i tid och otid, säger Davis Møbjerg Kristensen.

Studiens resultat betyder däremot inte att män bör sluta äta Ibuprofen helt och hållet, skriver BT.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag