Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: S beroende av extrem falang

På en debatt som filmades av SSU sa dåvarande ordförande Rizwan Elahi att Syrienkriget är ett påhittat inbördeskrig beväpnat av västerlandet för att bryta ner "det imperialistiska motståndet i Mellanöstern". För Kvällsposten förtydligar han att han anser att Bashar al-Assad bryter mot mänskliga rättigheter.
Khloe Abdel Wahab, vice ordförande SSU i Skåne, har företrätt Egyptens militärregim.
Rizwan Elahi, före detta ordförande SSU Skåne och nyligen på Socialdemokraterna i Malmös riksdagslista, har samtidigt representerat en moské som gjort homofobiska uttalanden.

SSU i Skåne styrs sedan flera år av en falang som spridit fundamentalistiska åsikter.

Internt hörs klagomål men kritikerna säger att S låtit bli att agera.

– Islam är universalbotemedlet för mänsklighetens alla lidanden, sjukdomar och problem, säger Rizwan Elahi, förre ordföranden och 11:a på riksdagslistan.

SSU är en plantskola som utbildat socialdemokratiska ledare som Ingvar Carlsson, Anna Lindh, Anders Ygeman och Ardalan Shekarabi. Politiker som varit med om att forma partiet i modern tid.

Därför har många börjat reagera internt över hur SSU Skåne, tredje största distriktet, utvecklas. Enligt kritikerna blundar S-ledningen för SSU:s utveckling sedan en falang som inte delar partiets ideologi tagit över.

# Rizwan Elahi, förre ordföranden och 11:a på riksdagslistan, representerar en moské som gjort homofoba uttalanden.

# Vice ordförande Khloe Abdel Wahab jobbar, enligt egen utsago, på Egyptens utrikesdepartement, som i praktiken styrs av en militärdiktatur.

# Omar Al-Ganas, ordförande i Hässleholmsklubben, tvingades nyligen frånsäga sig sina uppdrag på grund av antisemitiska uttalanden i sociala medier. Han har valt att ändå sitta kvar i kommunfullmäktige.

Moské med S-kopplingar: ”Grisar är homosexuella”

Flera medlemmar i SSU Skåne och S-politiker är med i Ahmadiyyarörelsen, vars moské i Malmö är kontroversiell sedan imamen gjort homofobiska uttalanden.

Rizwan Elahi, nummer 11 på riksdagslistan, har representerat rörelsen samtidigt som han varit ordförande i SSU Skåne.

Rörelsens moské uppmärksammades när imamen sa till en femteklass på besök att grisar är homosexuella och att den som inte ber fem gånger om dagen straffas av Gud, vilket Sydsvenskan rapporterade om


Under ett tal inför medlemmar i Ahmadiyyarörelsen säger SSU Skånes dåvarande ordförande Rizwan Elahi att islam är botemedlet för mänsklighetens sjukdomar och att ateismen är en omoralisk idé.
Foto: Youtube

Enligt församlingen bör religion och stat separeras.

Men under ett tal inför rörelsens medlemmar kallade Rizwan Elahi ateism en omoralisk idé.

– Islam är universalbotemedlet för mänsklighetens alla lidanden, sjukdomar och problem som existerar idag, sa Rizwan Elahi inför samlad publik när han påpekade att "tabligh", spridandet av islamiska läran, är obligatorisk.

– När ateismens omoraliska idé etableras måste vi förklara varför vi måste finna vår skapare. Vi måste också våga göra detta med en enorm övertygelse.

S-falang valde att inte gå på Pride

Enligt kritiker har många inom falangen åsikter som inte går ihop med vad partiet och förbundet förmedlar utåt.

–  Det här har tystats jättelänge för det är en maktbas, säger en person med insyn.

Falangen har bland annat en "väldigt tveksam inställning till Pride", enligt personer med insyn.

Bara 5 av ett 30-tal personer ur SSU Skånes delegation gick Pride-paraden i Stockholm, där SSU:s sommarläger pågick. I andra distrikt gick alla medlemmar i paraden. När vi frågar det skånska förbundet varför, får vi inget svar.

Drar sig ur Socialdemokraterna under samtalet

När Kvällsposten når Rizwan Elahi säger han att han inte längre tillhör falangen som tagit över SSU Skåne och att han numera är semi-aktiv inom S.

– Använd inte mina uttalanden för att smutskasta S. Det finns inget att vinna, säger han. 

Uttalandet om "ateismens omoraliska idé", är enligt Rizwan Elahi, taget ur sitt sammanhang.

– Det finns ateister som är fantastiska människor. Jag har vänner som är ateister. Det finns också muslimska personer, religiösa, som är hemska. En ateist kan också utveckla moraliska principer.

Under samtalets gång säger Rizwan Elahi att han helt och hållet dragit sig ur Socialdemokraterna.

Före detta S-anställd: "Jag kände mig hotad".

Carolina Pettersson jobbade som distriktssekreterare för SSU Skåne när falangen började ta över.

Hon minns att falangen kom från SSU i Rosengård och att de aggressiva metoder som användes för att ta makten gjorde att hon avgick.

– Vid ett tillfälle kom tre killar in till mitt kontor och försökte få ur mig info om ombudslistan till distriktskonferensen, information de inte hade rätt till. Jag kände mig hotad. Det blev snabbt obehagligt.

Hon säger att hon i dag förstår varför falangen var så angelägen om att ta maktpositioner snabbt.

– Mycket av det de sagt och stått för är sånt som hade varit oacceptabelt i en blandad styrelse.

"Svag arbetarrörelse har gjort det möjligt"

SSU i Rosengård mobiliserade snabbt många personer. De fick ihop över 40 personer till den årliga distriktskonferensen, dit det totalt bara brukade komma omkring 100 personer från hela Skåne.

– För en rörelse som tappar medlemmar ser det väldigt bra ut och det är väldigt lockande med grupper som kan mobilisera många i områden där man inte haft stor representation.

Carolina Pettersson säger att en försvagad arbetarrörelse och S-organisation har gjort det möjligt för personer som inte delar partiets ideologi att få mycket makt.

– Det är ju helt rätt att försöka inkludera fler. Men då måste man stå fast vid sina ideologiska värderingar. Det är viktigt att man förstår att det här inte handlar om klaner utan om ideologiska skillnader och en svag organisation som tillåter den här typen av avvikelser.

Gjorde antisemitiska uttalanden

I mitten av oktober tvingades SSU:aren och ledamoten i kommunfullmäktige i Hässleholm Omar Al-Ganas lämna partiet.

Detta för att han tidigare uttryckt sig antisemitiskt, kvinnoförnedrande och våldsbejakande på sociala medier.

Trots petningen har han valt att stanna i fullmäktige som politisk vilde.

”Jag tar fullt ansvar för det jag gjort men anser inte att Socialdemokraterna i Hässleholm hanterar det rätt”, skriver han i sms till Kvällsposten.


SSU Skånes vice ordförande Khloe Abdel Wahab har företrätt en militärregim, genom att göra praktik på Egyptens utrikesdepartement. "Jag står inte bakom regimens värderingar", skriver hon i ett sms.

Vice ordförande gjorde praktik hos militärregim

I oktober 2017 skrev SSU Skånes vice ordförande Khloe Abdel Wahab på Facebook att hon fått jobb på Egyptens utrikesdepartement.

Egypten styrs av en militärbefälhavare som kom till makten via ett odemokratiskt val, så pass att EU och Europarådet inte ansåg det vara värt att skicka valobservatörer.

När en person frågade Khloe Abdel Wahab vad hon gör på Egyptens utrikesdepartement svarade hon "overseas business developments":

"Jag blir nog kvar här ett tag men kommer besöka Sverige med jämna mellanrum:)!".

"Det var en praktikplats som varade i 4 månader. Jag står inte bakom regimens värderingar", svarar hon oss i ett sms.

Joakim Sandell, ordförande S i Malmö, kände inte till flera av de uppgifter som Kvällsposten nu presenterar.
Foto: SOCIALDEMOKRATERNA I MALMÖ

S om uppgifterna: "Ska inte få förtroendeuppdrag"

Joakim Sandell, ordförande S i Malmö, säger att han efter de uppgifter som nu framkommer räknar med att Khloe Abdel Wahab inte är aktuell för förtroendeuppdrag under valberedningen.

– Jobbar du på ett utrikesdepartement förväntas du hålla samma linje som staten du arbetar för. Den egyptiska regimens syn på mänskliga rättigheter och demokrati är oförenlig med den socialdemokratiska, säger Joakim Sandell.

Joakim Sandell säger att konflikten inom SSU Skåne har varit uppslitande och att många känner sig illa behandlade.

– Många har bilden att de politiska motståndarna finns inom samma förbund, snarare än i andra partier. Oavsett vad det gäller så ska våra kandidater dela partiets grundläggande värderingar.

– Man får lov att ha sin religiösa tro och vara aktiv i socialdemokratin. Vi har till och med ett förbund som organiserar troende från olika trossamfund. Men den som företräder Socialdemokraterna får aldrig med stöd av religionen göra skillnad på folk och folk.

SSU:s förbundsordförande Philip Botström säger att uppgifterna som nu framkommer kan ha hemlighållits för honom.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SSU:s ordförande: Uppgifter har hemlighållits

SSU:s förbundsordförande Philip Botström säger till Expressens Elin Kardell att det inte finns plats i Socialdemokraterna för människor som strider och agerar mot partiets grundläggande värderingar.

Enligt Botström kan det finnas partikamrater som hemlighållit uppgifterna.

– Är det så att medlemmar gått över gränsen så ska det få tydliga och kraftfulla konsekvenser, säger han.

– Om de här uppgifterna stämmer så antar jag att det finns människor som inte velat att de ska komma till min kännedom.


Ahmadiyyarörelsen

Ahmadiyya är en muslimsk reformrörelse som grundades av Mirza Ghulam Ahmad i 1800-talets Brittiska Indien.

Ahmadierna är diskriminerade och förföljda i flera islamiska länder där de inte accepteras som muslimer för att de inte anses rättstrogna.

Rörelsen har omkring 1000 medlemmar i Sverige.

Det är den äldsta ännu verksamma muslimska församlingen i Sverige, med över 60 år på nacken.

Medlemmarna förväntas engagera sig i samhället och integrera sig på arbetsmarknaden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!