Ambulanspersonal i nordvästra Skåne har märkt av ett ökat problem med privatpersoner som filmar vid olycksplatser.
Ibland blir det så påträngande att räddningsarbetet påverkas, skriver SVT Helsingborg. Samtidigt är det inte olagligt att fotografera på olycksplatser. Men efter en ny lag 2018 gällande olaga integritetsintrång kan det vara brottsligt att sprida integritetskränkande bilder och filmer.
I och med det hoppades polisen på en minskning av antalet privatpersoner som filmade vid brotts- eller olycksplatser.
– Förhoppningen för många blåljusorganisationer var att antalet tillfällen där man filmar kanske skulle minska och att det inte skulle bli så stökigt på olycksplatserna, säger Karim Ottosson, polischef i lokalpolisområde Helsingborg, till SVT Helsingborg.

”Väldigt närgångna”
Trots lagen filmas det som sagt flitigt – något ambulanspersonalen i nordvästra Skåne nu larmar om.
– De kan bli väldigt närgångna. När det varit trafikolyckor eller andra händelser på allmän plats är det väldigt vanligt att vi blir filmade och då kan det bli att vi måste lägga fokus på att be de här personerna att upphöra med dessa aktiviteter och det kan gå ut över vården, säger Alexander Nord, ambulanssjukvårdare i Landskrona, till SVT Helsingborg.
Lagen om olaga integritetsintrång har bland annat satts i effekt vid polisskjutningen i Biskopsgården i Göteborg i somras. En man från Helsingborg spred en film där räddningspersonal gjorde hjärt- och lungräddning.