Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Nya området i Malmö klarar inte höjd havsnivå

Se mer om dagens största nyheter här i Expressen TV.
Under kommunfullmäktiges möte på torsdagen väntas Malmö stad godkänna översiktsplanen för Nyhamnen.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

Utbyggnaden av Nyhamnen i Malmö ska ske tre meter över dagens yta med hänsyn till att havsnivån förväntas stiga.

Men planeringen är inte trygg nog, anser länsstyrelsen, enligt Sydsvenskan.

Enligt översiktsplanen väntas omkring 8 000 bostäder och 14 000 bostäder byggas i Nyhamnen.

Eftersom havsnivån väntas stiga ska Malmö stad höja marken tre meter över medelvattenståndet för att skydda området mot framtida översvämningar.

Otillräcklig höjning

Enligt staden bedöms höjningen på tre meter vara tillräcklig.

Men på länsstyrelsen håller man inte med.

”Risken för översvämning behöver beakta effekterna av ett förändrat klimat i ett tidsperspektiv som omfattar minst bebyggelsens förväntade livslängd”.

Enligt planen ska bostäderna byggas fram till år 2050, därför bör tidshorisonten vara längre än till år 21000, anser länsstyrelsen enligt sitt yttrande över planen.

Översiktsplanen antas

Skyddsbarriärer med portar är planerade och ska enligt Malmö stad ”anordnas i god tid före år 2100 så att tillfälliga havsnivåhöjningar inte påverkar planområdet och centrala delar av staden negativt”, citerar Sydsvenskan ur översiktsplanen.

Det är en alldeles för otydlig plan, anser länsstyrelsen.

Om inget oförutsett inträffar kommer översiktsplanen sannolikt att antas vid kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagen.

Ladda ner.