Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt fall av Ebola upptäcktes i Malmö

Hör forskaren om risken för Ebola-smitta i Sverige
Malmö Universitetssjukhus.Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebola-viruset.Foto: UNCREDITED / AP CDC

Skåne universitetssjukhus utreder ett fall av misstänkt Ebola.

Patienten kom in under måndagen.

Personen har vistats i Demokratiska republiken Kongo.

– Det är en person som har rört sig i ett ebolaområde och som har insjuknat inom tiden då det inte går att utesluta ebola, säger Niclas Winkvist, epidemiolog på Smittskydd Skåne.

Enligt Skåne universitetssjukhus ska patienten ha inkommit under måndagen till infektionskliniken i Malmö. 

Patienten ska tidigare ha befunnit sig i områden där Ebola finns, och visade upp misstänkta symptom på blödarsjukdomen.

Patienten ska sedermera ha undersökts. Provsvaren väntas under tisdagen.

Har isolerats

Patienten har enligt Smittskydd Skåne varit i Demokratiska republiken Kongo.

Just nu pågår ett ebola-utbrott i Demokratiska republiken Kongo. I juli gick världshälsoorganisationen WHO ut och klassade det som ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). Utbrottet har inte gått att få under kontroll.

Utbrottet är hitintills det näst största man sett med över 3 000 rapporterade fall och över 2 000 avlidna. 

– Det är en person som har rört sig i ett ebolaområde och som har insjuknat inom tiden då det inte går att utesluta ebola. Det är i Demokratiska republiken Kongo, säger Niclas Winkvist, epidemiolog på Smittskydd Skåne.

Patienten är nu isolerad på infektionskliniken i Malmö som rapporterar att det finns två avdelningar i Malmö där patienter med ebola kan behandlas.

– Sedan väntar man på provsvar, och det ska vi få i eftermiddag. Fram tills dess behandlar vi som att det skulle vara ebola, säger Niclas Winkvist. 

Ingen risk för smittspridning

På infektionskliniken i Malmö finns beredskap för att hantera situationen.

– Så länge det är misstänkt smitta, i ett par dagar, kan man sköta detta i Malmö. Sedan finns högriskeneheten i Linköping om det skulle behövas, säger Niclas Winkvist.

Enligt finns det ingen anledning för Malmöbor att oroa sig för ytterligare smittspridning.

– Nej verkligen inte. Om det fanns skäl att tro att det finns risk för allmänheten så hade vi fått veta det här på smittskydd, säger Niclas Winkvist.

 

Fakta: Ebola

Ebola är en blödarfeber, en allvarlig virusinfektion som kan drabba alla organ och bland annat leder till att kroppens förmåga att stoppa blödningar inte fungerar. 

Personer som drabbas blir snabbt allvarligt sjuka. Dödligheten är mycket hög.

Ebolavirus smittar framför allt vid mycket nära kontakt med en sjuk person som har tydliga symtom. Smittan är inte luftburen och sprids inte ute i samhället vid vanliga sociala kontakter eller från personer som är smittade men inte fått symtom. 

Sverige har byggt en beredskap för denna typ av sjukdomar sedan 1990-talet. På cirka 30 infektionsklinikerna i landet finns kunskap om sjukdomen och planer för hur misstänkta fall ska hanteras. Vid några sjukhus finns också speciella lokaler och tränad personal för att vårda patienter under kortare eller längre tid. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Det här är Ebola

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!