Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Kulturförening arrangerade äktenskap

Johanna Nilsson på Kontrapunkt i Malmö. Arkivbild.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Kontrapunkt i Malmö.Foto: Google maps.

Den ideella kulturföreningen Kontrapunkt i Malmö anklagas för att ha legat bakom skenäktenskap och för att ha utnyttjat svart arbetskraft, enligt Sydsvenskan.

Larmet uppges komma från tidigare medlemmar.

Samtidigt startar ABF en interutredning efter uppgifter om bidragsfusk. 

Föreningen Kontrapunkt i Malmö drivs av ideella krafter, men samarbetar med bland annat Malmö stad, Röda korset och Svenska kyrkan. Inom verksamheten finns flera kulturhus och sociala center i Malmö.

Men tidigare medlemmar i Kontrapunkt kommer nu med allvarliga anklagelser om arrangerade äktenskap och utnyttjande av svart arbetskraft, enligt en granskning i Sydsvenskan.

Tidningen har bland annat tagit del av berättelser från en tidigare koordinator på Kontrapunkt som menar att föreningen försökte få till ett arrangerat äktenskap.

– Kontrapunkt planerade ett arrangerat äktenskap med min bror i Libanon, så att han skulle kunna komma till Sverige. I utbyte skulle jag och min bror arbeta för Kontrapunkt, säger ex-koordinatorn till Sydsvenskan.

Erkänner skenäktenskap

På frågan varför koordinatorn talar om det inträffade först nu svarar han:

– Jag läste om arrangerade äktenskap och slavarbete i Malmös krogbransch och kände att jag hade varit med om samma sak. Tiden har inte läkt mina sår, säger han.

Kontrapunkts representant Johanna Nilsson medger att föreningen ”gick för långt” när det kommer till skenäktenskapet.

– Det här var en kamrat till oss som desperat ville ha hjälp med sin livssituation, och det ville vi hjälpa med, säger Johanna Nilsson till SVT Nyheter Skåne.

– Vi har hjälpt till med stöd och rådgivning till det, fortsätter hon.

Larm om bidragsfusk

Dessutom anklagas föreningen för att ha blåst Arbetarnas bildningsförbund (ABF) på pengar genom att medlemmar ska ha fuskat med deltagarlistor till studiecirklar som skickades till ABF. 

På så vis fick Kontrapunkt flera hundratusen kronor från ABF varje månad, uppger en före detta medlem för Sydsvenskan.

Efter de uppgifterna har ABF nu startat en egen internutredning.

– Kontrapunkt är en förening som vi har samarbetet med under många år och det är väldigt allvarliga anklagelser. Ingenting av det här har dykt upp i våra egna internkontroller. Därför ska vi nu göra en ordentlig extern genomlysning, säger Åsa Sandström, chef på ABF i Malmö, till tidningen.

Ladda ner Kvällspostens app