Larmet på sjukhuset – tvingas slutar i protest

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M): ”Vi kan öka på takten rejält – om vi bara får vaccin”
Helsingborgs lasarett får svidande kritik av facket.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Sjuksköterskor och läkare slår larm om en tuff arbetssituation på akutmottagningen i Helsingborg – anställda säger upp sig och övertidsuttaget är högre än någonsin. 

Nu går fackförbunden samman och lämnar in en gemensam anmälan till Arbetsmiljöverket. 

– Det är en ohållbar situation, säger Marie Wedin, huvudskyddsombud på Läkarförbundet i Helsingborg. 

– Vi jobbar med bemanningsfrågan i stort sett dagligen, säger Håkan Kerrén, verksamhetschef på akutmottagningen på Helsingborgs lasarett. 

Smittspridningen i Helsingborg har varit stor de senaste månaderna och i december gick sjukhuset ut med varningen att de kan tvingas upp i katastrofläge.

Problem inom vården har blottats extra tydligt under pandemin – men började redan sommaren 2014, berättar Marie Wedin, 65, huvudskyddsombud på Läkarförbundet i Helsingborg. 

Då stängdes en internmedicinsk avdelning på Helsingborgs lasarett ner och antalet vårdplatser på sjukhuset minskade med 22 platser.

– Sedan dess har vi haft en accelererande överbeläggning på Helsingborgs lasarett precis som på många andra sjukhus. Allt eftersom åren har gått har det varit mer och mer pressat på akutmottagningen och arbetsmiljön har försämrats, säger Marie Wedin.

Marie Wedin är läkare och huvudskyddsombud på Läkarförbundet i Helsingborg.
Foto: PRIVAT

”Problem på akuten”

Under sommaren i fjol var det extremt illa ställt på framför allt akutmottagningen i Helsingborg, berättar Marie Wedin.

– De fick inte ihop nog med sjuksköterskor till sommaren och fick därför ta sjuksköterskor från Ängelholm för att lösa problemet. Då började vi oroa oss för hur det skulle se ut under hösten och gjorde därför en 6:6a-anmälan (begäran till arbetsgivaren) för att lösa problemen på akutmottagningen, säger hon. 

Vårdförbundet och Läkarförbundet gick ihop och fick ett svar från sjukhusledningen som de inte kände sig nöjda med.

– Vi fick ett svepande svar som vi tyckte var otillräckligt. Därför har vi nu anmält vår situation till Arbetsmiljöverket. Vi hoppas att myndigheten kan få fart på processen att arbeta med frågan och utreda dels vad problemet är och sedan komma till rätta med det, säger Marie Wedin. 

Håkan Kerrén är verksamhetschef på akutmottagningen på Helsingborgs lasarett.
Foto: PRIVAT
Akutmottagningen på Helsingborgs lasarett.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

”Riskerar patientsäkerheten”

Hon berättar att det aldrig varit värre på akutmottagningen i Helsingborg än just nu.

– Vi har en stor omsättning på sjuksköterskor för en del säger upp sig. De som vill jobba kvar och gillar sitt jobb drivs alltid för hårt. Övertidsuttaget, i och med pandemin också, är större än någonsin och det är en ohållbar situation. Vi, Läkarförbundet, och Vårdförbundet gör det här tillsammans. Det är ett gemensamt problem. Det riskerar patientsäkerheten och akutmottagningens rykte, säger Marie Wedin.

Håkan Kerrén är verksamhetschef på akutmottagningen på Helsingborgs lasarett. 

– Vi har en generell brist på sjuksköterskor inom vården och givetvis inom akuten. Vi jobbar med bemanningsfrågan i stort sett dagligen. Vi delar Vårdförbundets uppfattning i detta och ser allvarligt i bristen på sjuksköterskor och att övertidsuttaget blir en konsekvens, säger han och fortsätter:

– Vi gör allt vi kan för att komma till rätta på det. Just nu är vi inne i en positiv rekryteringsfas som vi hoppas håller i sig. Vi har en god dialog med våra fackliga organisationer.

SE FLER NYHETER: Vad vet vi om mutationerna?

Professor Ali Mirazimi med en lägesuppdatering

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!