Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från skolan – elever sextrakasserar varandra

På Vikenskolan har en ny trend lett till sexuella trakasserier.Foto: TT NYHETSBYRÅN / JESSICA GOW
Fenomenet ska härstamma från en Youtubekanal.Foto: AA/ABACA / STELLA PICTURES/DDP/ABACA PRESS DDP

En ny trend har spritt sig på Vikenskolan i Höganäs kommun som går ut på att elever sticker fingrar eller föremål i rumpan på varandra utanpå kläderna.

Nu tar skola krafttag mot sextrakasserierna, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Detta är ett helt oacceptabelt beteende, säger rektorn Charlotta Malmberg till tidningen. 

Fenomenet kallas ”dajmning” och ska kommit från en Youtubekanal enligt rektorn. De senaste veckorna har det orsakat problem på skolan, som nu försöker få stopp på trenden.  

– Man kör upp fingrarna i rumpan utanpå kläderna. Har man jeans så händer inte så mycket, men många elever har i dag mjuka byxor, säger rektor Charlotta Malmberg till Helsingborgs Dagblad. 

De senaste veckorna ska företeelsen ha lett till att eleverna står tryckta med rumporna mot väggarna, för att slippa bli utsatta. 

Skolledningen har nu gått ut med information till alla föräldrar och uppmanat dem att prata med sina barn. Dessutom har lärare pratat med elever i de klasserna som är berörda.

– Vi har valt ut lärare med stort förtroendekapital bland eleverna som pratat med klasserna. De har haft uppsträckningssamtal. För detta är ett helt oacceptabelt beteende, säger rektorn till Helsingborgs Dagblad.

Ingen vill polisanmäla

Det är framför allt pojkar i de högre årskurserna som både utsätts och begår övergreppen enligt rektorn. Det är oklart hur många som utsatts. Polisen har blivit inkopplad men hittills har ingen elev polisanmält, rektorn tror att det beror på ”kulturen att man inte golar”.

Skolan har även tagit in RFSU-riksförbundet för sexuell upplysning - som har hållit i workshops med temat sexuella övergrepp.

– De har träffat våra sjuor och åttor. De pratade mycket om samtycke och sexuella övergrepp. Vi måste visa att detta inte är okej. Samtidigt är det viktigt för de utsatta att förstå att de inte är ensamma, säger rektorn Charlotta Malmberg till HD.

TV: Fontäner drabbas av viral Tiktok-trend:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!