Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från Danmark – samlas i tusental

Larmet från Danmark – folk samlas i tusental.
Under torsdagen samlade tusentals människor i området kring ”Bryggen” i Köpenhamn.
Foto: Jacob Crawfurd/Byrd
Även det danska samhällets yngsta ger sig ut och leker.
Foto: PHILIP DAVALI / AP TT NYHETSBYRÅN

Ända sedan coronakrisens början har Danmark haft betydligt hårdare regler och restriktioner än Sverige. 

Men nu verkar danskarna ha tröttnat. Siffror visar att allt fler ger sig ut i offentliga sammanhang igen. Under torsdagen var flera parker i Köpenhamn fulla med tusentals av människor. 

– Det här gör att vi under den kommande månaden riskerar en stigning av antalet smittade, säger statsvetaren Michael Bang Pedersen till Ritzau

Den danska modellen för att bekämpa spridningen av coronaviruset stod till en början i bjärt konstrast till den svenska mer öppna strategin. 

Gränsen stängdes den 14 mars. Inga restauranger eller barer har varit öppna på länge, inte heller några mysiga kaféer. Man får inte lov att samlas över 10 personer i offentliga sammanhang. 

Danskarna var till en början väldigt disciplinerade och trogna till den danska strategin. Gator, torg och andra samlingsplatser i landets städer ekade tomma. Men nu har många börjat tröttna på den sociala distanseringen, visar siffror som opinionsinstitutet Voxmeter tagit fram till nyhetsbyrån Ritzau. 

I den senaste mätningen svarade 32,5 procent, ungefär var tredje dansk, att de helst undviker offentliga mötesplatser som parker och lekplatser. När Voxmeter ställde frågan i början av månaden var det 43 procent som svarade att de höll sig undan. 

Betydlig färre nu alltså vilket har märkts under de senaste dagarna i Köpenhamn. När solen har tittat fram och bjudit på försommarvärme har danskarna samlats i massor stadens parker. 

Under torsdagen fick polisen ingripa flera gånger för att förhindra folksamlingar med fler än tio personer.
Foto: Jacob Crawfurd/Byrd

Polisen delade ut böter

Under torsdagen var det så trångt att polisen var tvungen att gripa in. 

”I takt med att solen lockade ut köpenhamnarna i våra gröna parker fick vi bråttom med att förhindra folk att samlas grupper större än 10 personer. Det delades ut böter till nio personer under dagen”, skriver Köpenhamnspolisen på Twitter. 

Michael Bang Petersen är statsvetare och forskar i danskarnas beteende under coronakrisen. Han ser precis samma signaler. 

– Vi har nu sett en rad tecken som tyder på att folk är på väg att ändra de vanor de haft tidigare under den här perioden och är nu mindre benägna att hålla avstånd till varandra, säger han. 

Enligt Michael Bang Petersen har det också skett en förflyttning av oron för coronavirusets effekter. 

– Just nu är man mindre bekymrad för sin egen hälsa och oroar sig i högre grad för samhällsekonomin. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen uppmanar fortsatt danskarna att bekämpa smittan genom att hålla sig till restriktionerna.
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT

”Allt hänger på vårt uppförande”

I Danmark spekuleras det nu i om det är myndigheternas gradvisa öppning av landet som har skickat fel sorts signaler till befolkningen. 

Efter påsken återvände grundskoleelever till sina skolor och i början av den här veckan öppnades frisörsalonger, körskolor, tatuerarstudios och andra verksamheter upp igen. 

Men Danmarks statsminister Mette Frederiksen uppmanar fortsatt danskarna att bekämpa smittan genom att hålla sig till restriktionerna och följa riktlinjerna från myndigheterna.

– Först och främst hänger allt på vårt uppförande och beteende. Oavsett vilka beslut vi fattar på Christiansborg med den här öppningen, så står det hela och faller på vår egna förmåga att hålla avstånd, sa hon nyligen till DR.

Statsvetare Michael Bang Pedersen är orolig över danskarnas nya beteende. 

– Det här gör att vi under den kommande månaden riskerar en stigning av antalet smittade, säger han. 

LIVE-TV om coronavirusets spridning och effekter:

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!