Larmet från akuten: ”Skåp fullt med knivar”

Vårdpersonalens vardag – våld, narkotika och vapen. Kvällsposten har granskat 134 incidenter på Malmös sjukhus.
Fickkniv och spruta.
Narkotika.
Olika verktyg, bland annat kedjelås och skruvmejslar.
Narkotika.
Olika typer av knivar.
Narkotika i påse.
Knivar.
Kniv med fodral och fällkniv.
Sax och skruvmejsel.
Kniptång och liten kniv.
1 / 13

Akuten i Malmö är hårt drabbad av händelser med våld, narkotika och vapen.

Kvällsposten har granskat 134 händelserapporter från ordningsvakterna på akutmottagningarna i staden.  

– Det går inte att förneka, det är amfetamin och kokain och beslagtagna knivar. Vi hade ett helt skåp fullt med knivar från sjukhusområdet ett tag, berättar en ordningsvakt som har jobbat på akuten under många år. 

Kvällsposten har tidigare rapporterat om ett allt tuffare klimat för de vårdanställda på de sydsvenska akutmottagningarna. 

Caroline Nilsson, verksamhetschef på akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, vittnade då om att det uppkommer situationer när personalen känner sig rädd. 

– Jag känner att det har blivit hårdare. Det har alltid hänt saker på akuten, det kommer in patienter som tagit droger och då händer det saker, men nu har hela samhället blivit hårdare med gängbråk och så vidare. Det är klart att vi påverkas av det också. Det har blivit tuffare, sa hon då. 

Bredvid vårdpersonalen är ordningsvakterna hårt drabbade av hot, våld och olika vapen, inte minst på akuten i Malmö. 

Kvällsposten har granskat 134 händelserapporter under 2019 från ordningsvakterna på Malmös akutmottagningar, och pratat med en ordningsvakt som jobbat på akuten under många år.

Det handlar om medtagna knivar, dödshot, slagsmål och narkotika. 

– Det händer jättemycket där och problemet var alltid att cheferna levde i inbillningen att det är lugnt och att det inte händer någonting. De lever i förnekelse trots flertalet rapporter som visar motsatsen, säger ordningsvakten.

Grensåg.
Narkotika.
Narkotika.
Kniv.
Stilettkniv.
Narkotika.

Skåp med knivar

Oskar Hammar är verksamhetschef för akuten i Malmö. 

– Hot och våld är aldrig acceptabelt och ska aldrig sopas under mattan. Samtidigt är det viktigt för mig att jag får en akut och sjukhus som välkomnar alla som är behov av vård och då är en bild av sjukhuset som en farlig plats att vara på inte bra. 

– Min sammanlagda bedömning är att sjukhuset är en säker plats att vara på. Alla de fall som har inträffat är ett för mycket men det är viktigt för mig att om man är svårt akut sjuk ska man inte tveka att vända sig till akuten. 

Enligt ordningsvakten som Kvällsposten pratat med är det vanligt med både vapen och narkotika på sjukhuset. 

– Det går inte att förneka, det är amfetamin och kokain och beslagtagna knivar. Vi hade ett helt skåp fullt med knivar ett tag från på sjukhusområdet.

Oskar Hammar bekräftar att det finns ett skåp på akuten där knivar som hittats på akuten förvaras. 

– Det stämmer att det finns ett skåp på akutmottagningen. I skåpet förvaras exempelvis hantverkares knivar. Om man skadat sig på jobbet och behövt uppsöka akut vård har man ofta inte hunnit lämna, exempelvis bälte med verktyg, utan tar med sig det till akutmottagningen, säger han. 

Stefan Andreasson, huvudskyddsombud på vaktbolaget Avarn, håller med om att klimatet är tufft. 

– Jag kan inte gå in på detaljer för hur många beslag men om vi tittar på alla våra objekt i offentliga miljöer så gör vi mycket beslag och hanterar mycket saker som kan användas som vapen. Det har blivit tuffare helt klart, konstaterar han. 

Cigaretter, linor med mera.
Kniv.
Kniv och sprutor.

Krav på dubbelbemanning

Under 2016 krävde Stefan Andreasson dubbelbemanning för ordningsvakterna på akuten, vilket Arbetsmiljöverket stod bakom. Region Skåne svarade då med att måla ut ordningsvakterna som problemet och övervägde att byta ut ordningsvakter mot väktare, som har betydligt lägre befogenhet att ingripa.  

– Jag tror inte att vårdpersonalen känner sig trygga med två ordningsvakter men jag vet inte. Vår analys omfattar alla rapporterade händelser och ingripanden. Kunde man hanterat situationer annorlunda?, sa Hans Olsson, dåvarande biträdande säkerhetschef på Skånes universitetssjukhus (SUS), till Transportarbetaren 2016. 

– De flesta patienter är lugna så länge man inte försöker slänga ut dem, fortsatte han. 

Förändringen genomfördes dock inte och i dag råder det dubbelbemanning för ordningsvakterna på akuten. 

– Vi har en bra dialog med kunden nu. Vi har haft lite olika synpunkter innan men det är ingen diskussion nu, säger Stefan Andreasson. 

– Det är samma sak för sköterskor, det är samma arbetsmiljö för dem och ett gemensamt problem. Vi har kommit fram till att lösa det tillsammans, och vi är kanske inte nöjda med allt, men det börjar gå åt rätt håll. Det händer mycket i den här stan och det påverkar oss. Det är jättetufft. Jag beundrar mina kolleger där nere att de orkar.  Fem gånger vårdpersonal utsatts för hot eller våld

2019 rapporterades över 100 händelser in från de sydsvenska akutmottagningarna. Här är fem exempel från vårdpersonalen.
Foto: Skärmdump

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!