Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet från AF: ”Krävs kraftfulla åtgärder”

Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Efter flertalet varselbesked och omorganisationer larmar nu Arbetsförmedlingens personal i Skåne om en ohållbar arbetsbelastning. 

Nu anmäler ST-facket regionledningen till Arbetsmiljöverket. 

– Förutsättningar för att krav och resurser ska hamna i balans saknas, säger ST:s huvudskyddsombud Dan Ribbenborg till Sydsvenskan

Det är en rad med personaluppsägningar och interna omorganisationer som ligger till grund för den situation som Arbetsförmedlingens personal i Skåne nu upplever. Enligt Sydsvenskan har Arbetsförmedlingens personalstyrka under den senaste tiden minskat med 43 procent. 

Arbetsbelastningen har nu blivit så hög att ST:s huvudskyddsombud i region syd, Dan Ribbenborg, valt att anmäla regionledningens hantering av arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. 

För tidningen berättar Ribbenborg att det kommer att krävas ”kraftfulla åtgärder” för att Arbetsförmedlingen ska kunna leva upp till de minimikrav som lagen kräver. 

”Fungerar inte på några nivåer” 

Med i anmälan till Arbetsmiljöverket finns även Dan Ribbenborgs oro kring arbetsgivarens bristande planerande för framtiden. Han menar även att Arbetsförmedlingen i Skånes regionalledning åsidosätter arbetsmiljölagen, skriver Sydsvenskan

”Det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar inte på några nivåer”, skriver han i sin anmälan till Arbetsmiljöverket enligt tidningen. 

Nu kräver huvudskyddsombudet att man ska stoppa Arbetsförmedlingens verksamhet genom ett föreläggande eller förbud. 

”Vi skriver denna framställan då vi menar att kraftfulla åtgärder behövs omgående”, skriver Dan Ribbenborg i ett privat mejl till Arbetsförmedlingens regionchef, Sofie Carlsson, rapporterar Sydsvenskan

Regionchefen: ”Största allvar” 

Arbetsmiljöverket har nu beslutat om att man ska besöka regionen under tisdagen nästa vecka. Detta för att kunna fatta ett beslut kring om Arbetsförmedlingen ska få fortsätta bedriva sin verksamhet eller ej.  

Sofia Carlsson, regionchef på Arbetsförmedlingen i Skåne, säger till Sydsvenskan att hon håller med om att det finns brister i arbetsmiljön. 

– Jag tar de här frågorna på största allvar. Att reformera myndigheten samtidigt som man drar ner på personal är inte optimalt. Men vi försöker i alla fall lösa administrativa problem – med riskhantering, konsekvensanalys och arbetsmiljö, säger hon till tidningen.