Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Fler föräldrar blir slagna av sina egna barn

Dagens toppnyheter – inrikes
Soossan Zarghamian är socialsekreterare vid Kriscentrum i Malmö och träffat ofta föräldrar som utsatts för våld och hot från sina egna barn. Foto: Privat
Allt fler föräldrar söker hjälp efter att ha blivit utsatta för våld och hot från sina egna barn.Foto: HAMPUS HAGSTEDT

Föräldrar som blir slagna och hotade av sina egna barn.

Ett växande problem i Malmö – där Kriscentrum försöker finnas till för drabbade.

– Våldet har ofta pågått länge, säger socialsekreterare Soossan Zarghamian.

Sveriges Radio P4 Malmöhus var först att rapportera om det våld och de hot som förekommer mot föräldrar.

Det typiska våldsamma vuxna barnet lever med någon form av privat problematik: psykisk ohälsa, missbruk eller ekonomiska problem. 

Ofta har det vuxna barnet flyttat hemifrån, men tvingats vända hem till sina föräldrar igen. 

– Det har blivit svårare för de med psykisk ohälsa att få den hjälpen de behöver. Sedan ska man inte glömma de som saknar sjukdomsinsikt, som inte söker hjälp frivilligt. Ofta känner de sig som offer för samhällets krav, säger säger Soossan Zarghamian, socialsekreterare på Kriscentrum i Malmö.

Varje år tar Kriscentrum i Malmö emot ungefär 800 personer som lever med någon form av familjevåld. Inte sällan rör det sig om föräldrar som blir hotade och slagna av sina egna barn.

Och tendensen är tydlig: problemet växer.

– Jag tror att mörkertalet blir större, men det har alltid funnits. Men vi vet att samhället har blivit lite hårdare. Det har blivit ett tuffare klimat för de som lider av psykisk ohälsa också, säger Soossan Zarghamian.

Ofta äldre föräldrar med små resurser 

De våldsamma vuxna barnen kan vara allt mellan 30 och 50 år gamla. 

Inte sällan utnyttjar de sina föräldrar ekonomiskt – och ofta kommer angreppen först när föräldrarna försöker sätta gränser och regler.

– När de vuxna barnen inte har några möjligheter att få tak över huvudet eller mat för dagen vänder de sig till sina föräldrar. Då är problemet samtidigt att ganska många av föräldrarna är äldre och lever på ganska lite pensionspengar och bor i en liten lägenhet, säger Soossan Zarghamian.

Är det ofta tufft för föräldrarna att prata om det här med er? 

– Ja, det är det. Det är därför vårt viktigaste arbete är att meddela dem att det är okej att prata om det här och att polisen förhoppningsvis kan göra något åt föräldrarna. 

”Våldet har ofta pågått länge”

Den hjälp som Kriscentrum i Malmö bidrar med består dels av ett allmänt stöd till föräldrarna. De kan även finnas till under rättsprocessen. 

Kriscentrum kan även hjälpa drabbade föräldrar att hitta skyddade boenden. Men där uppstår ytterligare ett problem, berättar Soossan Zarghamian. Det finns nämligen inte så särskilt mycket skyddade boenden att välja mellan.

– Hjälpen vi erbjuder är olika eftersom alla har olika behov. Vi kan inte göra något för de vuxna barn som har missbruksproblem eller psykisk ohälsa, säger Soossan Zarghamian. 

– När det handlar om föräldrarna kan vi bland annat ge en avlastning från skuldkänslorna som de ofta känner när de polisanmäler sina egna barn.

Ja, för hur känner och mår föräldrar som gör eller funderar på att göra en polisanmälan mot de egna barnen? 

– Ja, många av de som gör en anmälan har varit utsatta för våldet ganska länge. Det finns även de fall där det kommer till polisens kännedom, utan att föräldrarna gjort anmälan.

– Det kan vara grannar eller andra myndigheter som ringt och gjort en anmälan då. Så de som aktivt gör en polisanmälan har ofta varit utsatta för våldet väldigt länge, berättar Soossan Zarghamian.

Hit kan drabbade söka hjälp i Malmö

Det finns två verksamheter inom Kriscentrum i Malmö som erbjuder hjälp och stöd till vuxna som utsatts för våld och hot från sina vuxna barn.

 

Kriscentrums samtalsmottagning

På samtalsmottagningen erbjuds rådgivning, krisbearbetning och behandling att få. Hjälp finns för alla parter: såväl den som utsatt någon för våld och den som blivit utsatt. 

 

Koncept Karin

Koncept Karin samarbetar med polisen och ringer upp till en förälder som gjort en polisanmälan mot sitt egna vuxna barn – om hjälpen önskas. Även utsatta som inte gjort någon polisanmälan utan funderar på det är välkomna att kontakta Koncept Karin. 

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige