Under december har smittspridningen av covid-19 i Skåne skenat. Region Skåne är nu den värst drabbade regionen i Sverige när det kommer till antalet inlagda på sjukhus. Samtidigt har ett krislägesavtal för intensivvårdspersonal aktiverats.
Annika Liersch Nordqvist är biträdande överläkare på barnanestesiavdelningen och Biva i Lund. De senaste veckorna har hon dessutom fått hoppa in och jobba på intensivvårdsavdelningen för covid-patienter.
Hon beskriver ett ansträngt läge där annan vård blir lidande av inflödet av covid-19-patienter.
– På barnintensivvården har vi redan ett ökat ansträngt läge själva. Det är proppfullt. Samtidigt måste vi låna ut vår personal och patienter bara fortsätter välla in till sjukhuset. Det är ett enormt tryck, enorm belastning och känslan av att inte räcka till, säger Annika Liersch Nordqvist.
Fler sjuka barn efter covid-19
Hon har skrivit ett Facebook-inlägg om situationen som fått över 2 500 delningar. Där beskriver hon bland annat hur allt fler barn läggs in i sviterna av covid-19.
– Fler barn kommer in i sviterna av covid-19 i akut sjukvårdsbehov. De blir sjuka i en form av inflammatoriskt syndrom efter att ha haft covid. Samtidigt har vi nu inga platser kvar på barnintensiven, det är totalt stopp. Där vårdas både barn som behöver intensivvård av andra orsaker samt nu även barn som sjuknat in efter att ha haft covid, säger Annika Liersch Nordqvist.

Med sitt inlägg vill hon få människor att förstå hur mycket hela vården är drabbad och hon är rädd för att personalen i längden kommer bli sjuka av den enorma arbetsbelastningen.
– Befolkningen måste förstå att ett aktiverat krislägesavtal inte innebär mer resurser utan bara att personalen tvingas jobba ännu mer. Ju fler covid-19 patienter vi får desto svårare är det att få det att gå ihop. Personalen får springa mellan patienterna. Min absolut största vädjan är att människor tar sitt ansvar. Folk måste stanna hemma och minska smittspridningen, säger hon och fortsätter:
– Vi måste räcka till för alla. Vi behöver finnas för barnen som behöver intensivvård, covid-patienter och de som behöver akuta operationer. Det är svårare och svårare att räcka till ju mer vi belastas av covid-patienter.
”Du ska stanna hemma”
Jakob Örtegren är överläkare i ortopedi i Lund. Även han har skrivit inlägg om hur hårt även den övriga vården blir lidande till följd av krisen. Bland annat har läkare på ortopedin behövt gå in och jobba som sjuksköterskor under storhelgerna, eftersom så mycket personal flyttats till covidavdelningar.
– När man är i vården ser man det här med egna ögon. Det är ju otroligt ansträngd. Förstås framför allt för de som jobbar inom intensivvården. Det aktiverade krislägesavtalet gör att man kan pressa personalen ytterligare, säger Jakob Örtegren.
Han är också orolig för vårdpersonalens hälsa och framtidens vårdsituation.
– Det är väldigt många som mår väldigt dåligt och jag är övertygad om att det här kommer få efterdyningar i många år i form av ytterligare personalbrist på grund av långtidssjukskrivningar, säger Jakob Örtegren.
Han menar att människor måste börja inse hur allvarligt läget är. Att det inte går att försvara till exempel resor.
– För mig är det en fullständig självklarhet att du ska stanna hemma. Just nu är det sämst att resa, sämst att röra sig på platser där det finns mycket människor och därav kontaktytor för smittspridning. Vi måste sprida det här så folk förstår att nu är det riktigt riktigt illa.