Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Elever utsätts för rasism och ignoreras

Backarydsskolan ligger på landet i Ronneby kommun.

Flera elever på en skola i Ronneby beskriver att man får utstå glåpord för sin hudfärg.

Nu underkänner Skolinspektionen skolans värdegrundsarbete. 

Samtidigt ställer sig flera föräldrar frågande kring kritiken. 

– Man får inte blanda ihop rasism med att barn retar varandra. Det är en väldigt stor skillnad, säger Elin Hansson, som har tre barn på skolan.

Elever på Backarydsskolan i Ronneby får utstå rasism och mobbning på grund av sin hudfärg. Det framgår av en rapport där Skolinspektionen sågar skolans värdegrundsarbete.

Flera elever säger att de får höra att ”man ska ta bort alla araber från Backaryd” och att elever vid bollspel under rasterna delar in sig i lag baserat på folkgrupp.

Också lärare har intervjuats i rapporten. 

Bland lärarna uppger somliga att det finns ett litet problem med rasism, medan andra menar att det inte finns alls utan att glåporden handlar om enskilda fall. 

Samtidigt säger flera elever att man har tagit upp problemen med lärarna men att det inte har blivit bättre och att man därför slutat att säga till.

”Orättvis kritik”

I en lokal Facebookgrupp har flera föräldrar uttryckt oförståelse kring Skolinspektionen kritik.

Elin Hansson är en av dem. Hon har tre barn på skolan och tycker att påståendet om att rasism skulle förekomma på skolan är mycket märkligt. 

– Man får inte blanda ihop rasism med att barn retar varandra. Det är en väldigt stor skillnad. Att reta varandra har barn gjort i alla tider, säger hon. 

– Men att gå över och prata om rasism är ett väldigt allvarligt påstående för så små barn. Vet så här små barn ens vad rasism är?

På Backarydsskolan har mer än hälften av eleverna utländsk bakgrund och Elin Hansson menar att både rektor och lärare är måna om integrationen.

– De jobbar hela tiden med flerspråkighet och integration och att välkomna alla. Så detta känns som väldigt orättvis kritik, säger hon.

Det instämmer också Salle Svensson i. Han haft två barn på skolan. 

– Jag har varit mycket på skolan och aldrig uppfattat något sånt här. Lärarna är alltid måna om barnen och det har aldrig varit tal om rasism, säger han.

Elin Hansson har tre barn på Backarydsskolan och tycker att påståendet om rasism är märkligt.
Foto: Privat

Rektorn: ”Arbetar aktivt”

Skolinspektionen konstaterar vid tillsynen av Backarydsskolan att skolan inte lever upp till de krav som gäller för svensk skola vad avser värdegrundsarbete.

Rektor Nina Grüner menar att hon känner till problemen och att skolan länge jobbat med aktiva åtgärder för att minska rasism och mobbning.

– Vi jobbar med bestämda insatser i varje årskurs och som berör olika delar i årskurserna, vi samlar in elevenkäter och gör ett gediget arbete för att kartlägga verksamheten, säger hon.

Efter föreläggandet från Skolinspektionen kommer skolan fördjupa arbetet. 

– Vi har pratat om att göra intervjuer med elever för att få en tydligare bild av vad som sker och om det är någonting vi missar, säger Grüner. 

Varför tror du att rasism förekommer här?

– Det är en skola som tar emot mycket elever med utländsk bakgrund och det välkomnar vi. Men det kräver aktiva insatser för att det ska bli en lyckad integration, säger hon.

Skolinspektionen kräver nu återrapportering från skolans huvudman senast 15 februari 2022.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!