Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet efter krogkollen: ”Det går helt åt fel håll”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sedan 1 juni får krogarna ha öppet fram till 22.30.
Foto: RALF HIRSCHBERGER / DPA/IBL

Under helgen kontrollerades hur Ystads restauranger följer coronarestriktionerna. 

Det blev en dyster kväll – inspektörerna fick dela ut anmärkningar till åtta av elva krogar.

– Tidigare såg det ut som krogarna lyssnat på oss men nu struntar de i vad vi informerar om, säger Carina Barthel, på Ystad-Österlenregionens miljöförbund, till Ystads Allehanda.

När inspektörerna gav sig ut i Ystad under helgen som gick upptäckte de att coronarestriktionerna följs i allt mindre grad. 

På flera krogar var det trångt och ofta fler än fyra personer vid borden. 

Carina Barthel är miljöchef på Ystad-Österlenregionens miljöförbund som ansvarar för inspektionerna. Hon ser helgens kontroller som ett stort bakslag. 

– Det går helt åt fel håll, säger hon. 

Åtta av elva krogar fick anmärkningar, det är nästan 75 procent. Tre av dess har vid två tidigare tillfällen fått tillsägelser men situationen har inte förbättrats, därför få de krogarna nu böta 10 000 kronor var. 

Under helgen råkade även flera kontrollanter ut för otrevliga gäster och krogägare som tyckte att de kunde göra undantag när det var skolavslutning. Det skriver Ystads Allehanda

– Vi har regler som ska följas och vår uppgift är att kontrollera att det blir så. Då känns det inte bra att vår personal ska behöva utsättas för sådant, säger Carina Barthel till tidningen. 

Under helgen fick åtta av elva kontrollerade krogar i Ystad anmärkning. Restaurangen på bilden har inget med kontrollerna att göra.
Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Serverade alkohol vid bakdörren

Tills dess att restriktionerna lättar kommer nu Carina Barthel och Miljöförbundet att öka antalet kontroller i Ystad, Tomelilla och Simrishamn. 

Från och med 1 juni får krogarna ha öppet till 22.30 men kravet på max 4 personer vid bordet kvarstår. Det finns också krav på att det ska vara en meter mellan stolarna när de är utdragna. 

Under pandemin har många krogar gjort sitt bästa för att följa restriktionerna, men det finns också de som brutit mot coronareglerna gång på gång. 

I Helsingborg finns en krog som återkommande låste entrédörren men fortsatte servera alkohol i smyg via bakdörren efter stängning. 

– Jag tycker det är tråkigt att det ska gå så här långt och att avvikelserna finns kvar när vi är ute och gör kontroller, har Olu Lindström, avdelningschef på livsmedelskontrollen i Helsingborg, tidigare sagt. 

TV: Fler nyheter om corona

Glädje hos NU-sjukvården • Bara 16 intensivvårdas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!