Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet – branten vid Ales stenar rasar ner

Så här har branten sett ut under många år, men nu gapar det stora hål vid kanten ner mot stupet. Foto: SHUTTERSTOCK
Ales stenar är Sveriges största bevarade skeppssättning.Foto: SHUTTERSTOCK

Ales stenar vid Kåseberga är ett av Skånes mest populära turistmål

Nu rasar marken kring sevärdheten.

– Klimatförändringar med mycket nederbörd, kvävenedfall och stigande havsnivåer påverkar, säger Magnus Jönsson, naturvårdsförvaltare länsstyrelsen Skåne, till SVT.

Stolt tittar skeppssättningen Ales stenar ut över Östersjön. Bara en liten bit från den skånska sevärdheten ligger ett brant stup ner mot havet. Nu larmar besökare om hur stora sjok med jord har rasat ner över kanten. 

SVT Nyheter Skåne har pratat med en boende i närliggande Kåseberga som upptäckte raset när han promenerade med sin hund. 

– Jag blev överraskad. Det var cirka 100 meter från skeppssättningen. Det är väldigt brant och risk för mer ras, säger han till SVT

”Har en ständig erosion”

Magnus Jönsson är naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen i Skåne. Han är inte orolig att det här är början på en förändring som göra att Ales stenar åker ner i havet. 

– Vi har en ständig erosion, och så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Men klimatförändringar med mycket nederbörd, kvävenedfall och stigande havsnivåer påverkar. Vi har koll på läget och följer utvecklingen, säger han. 

Varje år har Ales stenar upp emot en miljon besökare. Dessutom går det kor på markerna. Om det uppstår några risker kommer Länsstyrelsen agera. 

– Eventuellt sätter vi upp någon typ av skyltning som uppmanar till att inte gå direkt på slänten. Men det finns ingen enkel lösning, säger Magnus Jönsson.

Mystik kring monumentet

Ales stenar är Sveriges största bevarade skeppssättning – och Sveriges svar på Stonehenge i Storbritannien. 

Mystiken kring monumentet lockar hundratusentals besökare varje år. Enligt arkeologer har skeppssättningen troligtvis varit en gravplats. 

En alternativ teori är att stenarna har fungerat som en solkalender. Stenarnas tycks vara placerade så att solen vid sommarsolståndet går ned vid monumentets ena spets och går upp vid den motsatta spetsen vid vintersolståndet.