Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Ambulanserna hittar inte till rätt plats

Larmnummer att ha koll på
Efter flera incidenter där ambulanser inte hittat rätt i Tomelilla kommun ska Region Skåne granska störningarna. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: TOMMY ALVEN / ALL RIGHTS RESERVED

Vid ett antal tillfällen har ambulanser som larmats ut i Tomelilla inte hittat till rätt adress.

Nu utreder Region Skåne vad som kan ha orsakat störningarna.

Varningen om att ambulanser vid flera olika tillfällen inte hittat fram till rätt adress har skickats till Region Skåne från Tomelilla kommun, rapporterar Ystads Allehanda.

”Samhällsbyggnadsnämnden har under 2019 tagit emot ett flertal klagomål på att ambulans inte hittar fram till den nödställdes adress. Fördröjningar kan i livshotande fall leda till dödsfall. Vi är därför mycket oroade över att ambulansen inte hittar fram till kommunens invånare på angivna adresser” skriver kommunen i ett brev till regionen.

I ambulansdistrikt 4 ingår förutom Tomelilla även Kristianstad, Ystad och ett antal andra orter i östra och norra Skåne. De tär inte känt om fler kommuner har upplevt samma störningar som Tomelilla.

Kartorna uppdateras

När larmet nådde regionen tog man det på stort allvar. Joanna Linde, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Skåne, berättar för YA att man omedelbart tog kontakt med SOS Alarm.

– Vi har fått ett svar, och håller på att utreda det djupare med de leverantörer som är berörda. Vi skriver ihop ett svar till kommunen, men kan inte säga exakt vad det innehåller innan alla frågor är utredda, säger hon.

I svaret från SOS framgår att larmcentralen skickar positioneringen till ambulansen så fort larmet kommit in. Kartsystemen som användes uppdateras regelbundet via Lantmäteriet.

– Men om kommunen eller någon annan upptäcker ett fel måste det genast rapporteras in, så felaktiga positioner kan åtgärdas. Man kan inte komma in med en skrivelse om ”flera incidenter”. Nu försöker vi utreda om ambulanssjukvården har meddelat SOS eventuella felaktiga positioneringar, säger Joanna Linde till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!