Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Äldre riskerar att dö av social isolering

Nils Johnsson, 100 år, har blivit isolerad på sitt rum sedan besöksförbudet.
Nils med brevet som han fick från kungen och drottningen när han fyllde 100 år.
Lena Dahlberg jobbar vid Högskolan Dalarna och Karolinska Institutet.
Foto: Anders Gårdestig.

Nils Johnsson, 100 år, sitter instängd på rummet på äldreboendet i Helsingborg och längtar efter sina barn och barnbarn. 

I Trelleborg väcker en annan boendes utflykter oro.

De äldre som löper störst risk att bli svårt sjuka i covid-19 behöver skyddas – men till vilket pris? 

– Det är jätteviktigt med smittskydd men det finns också biverkningar av social isolering och det är extra sorgligt för de som är riktigt gamla och mot slutet av livet, säger Lena Dahlberg, docent i socialt arbete. 

Folkhälsomyndigheten har sedan pandemins början betonat vikten av att skydda de äldre. Regeringen beslutade därför den 30 mars om besöksförbud på landets samtliga äldreboenden. Många kommuner hade redan agerat då på den sedan tidigare skarpa rekommendationen. 

Men coronaviruset har ändå letat sig in.

I Stockholm har över hälften av äldreboendena drabbats av smitta. I Skåne 29 av 312 enligt den senaste siffran från onsdagen. 

Av de 2075 personer som fram till den 28 april avlidit i Sverige till följd av covid-19 bodde nära hälften, 948 stycken, på äldreboende. 

Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg hos Sveriges kommuner och landsting, konstaterar att det är svårt att hålla smittan borta.

– Ett sätt att förstå hur knepigt det är; det är väldigt mycket diskussioner om sjukvården och Iva och då har de ändå en erfarenhet och kultur av hur de ska stoppa smitta. 

– Äldreomsorg är en social verksamhet, den ska i grunden vara tvärtemot Iva, för två månader sedan ropades det om att det är för lite aktiviteter och socialt umgänge för de äldre. Vi behöver ställa om på ett helt annat sätt och då blir det påfrestningar. Personer blir mer ensamma än tidigare beroende på besöksförbud och ökad sjukskrivning hos personal.

Nils, 100 år: ”Inte klokt” 

På äldreboendet Jordbodalen i Helsingborg sitter Nils Johnsson, som är blind, i sin rullstol. I oktober fyllde han 100 år och fick brev från kungen och drottningen. 

Innan coronavirusets spridning fick han hjälp av personalen så att han kunde äta och dricka kaffe tillsammans med de andra på boendet och när vädret tillät satt han utomhus. Han träffade ofta sina barn och barnbarn. 

Nu sitter han instängd på sitt rum. 

Det finns inget förbud mot att ta sig ut men eftersom han inte kan göra det på egen hand, och inte heller får hjälp av personalen, är han instängd. 

– Vi som inte har sjukan, vi är ändå isolerade och får inte gå ut. Vi får äta på rummen.  Det är inte klokt. Vi är ju inte drabbade, berättar han i telefon. 

Är du inte själv rädd för att få corona? 

– Nej nej nej. 

Han tystnar och fortsätter: 

– Vi har trädgårdssidan, innan kunde de köra ut mig i trädgården och så kunde min dotter och son besöka mig. Det går inte nu heller. Det är konstigt. De har till och med stängt hissen.

– Jag frågade personalen hur länge men det vet de inte. Det är inte de som bestämmer. 

Vad längtar du efter mest av allt nu? 

– Att få besök av min dotter och min son och komma ut i friska luften.  

”I klass med corona i sjukdomsbild” 

På ett äldreboende i Trelleborg uppges en boende vara ute mycket på stan, vilket skapat oro hos andra. Uppgiften når Kvällsposten anonymt men Kenneth Johansson, som är chef för vård och omsorg i Trelleborg, är bekant med den. 

– Jag har hört samma och jag har också fått förklarat för mig hur det ligger till. Det är inte optimalt men det finns alltid människor som gör val. Vi har inte möjlighet att tvinga människor till något, säger han. 

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det är inte förbjudet att gå ut, däremot är det förbjudet att ta emot besök och det håller vi hårt på. Sedan följer de allra flesta riktlinjerna men det finns alltid människor som kanske inte förstår på grund av sjukdom eller annat och där har personalen en grannlaga uppgift.  

Att försöka isolera de äldre i en större utsträckning ser han inte som en lösning. 

– Det är fysisk distansering och inte social distansering vi ska hålla på. Att isolera människor är fullt i klass med corona i sjukdomsbild. De måste få komma ut också. 

I Falkenbergs kommun har man underlättat för sina boende genom att sätta upp plexiglasskärmar utomhus. På så vis kan de träffa sina anhöriga. Mellan varje halvtimmeslångt besök spritas besöksplatsen.

– Besöksförbudet gäller när man besöker dem inne på boendena, som jag har tolkat det. Så när man vistas utanför är inte regelverket lika tydligt och kan man träffas utan att man riskerar att smitta varandra så har jag svårt att tro att man skulle se att det innebär något brott, har Anders Tegnell sagt till TT.

Falkenberg har hittat en väg runt besöksförbudet på de kommunala äldreboendena som gör att anhöriga kan få träffa omsorgstagarna.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Ökad risk för dödlighet

Nyttan av smittskydd är uppenbar men det har hittills pratats mindre om vilka konsekvenser den sociala isoleringen kan få för de äldre.

Lena Dahlberg är docent i socialt arbete och har forskat mycket på äldres levnadsvillkor och äldreomsorg samt social exkludering och ensamhet.

– Både ensamhet och social isolering ger ökad risk för olika hälsoproblem och en ökad risk för dödlighet. Det är även kopplat till depressioner, säger hon.

Dahlberg påpekar att den ökade risken förvisso inte är lika akut som coronavirusets smittspridning men i dagsläget vet man inte heller hur länge restriktionerna för de äldre ska pågå.

– Ska de vara isolerade fram till jul eller nästa sommar? Då kan det bli lite allvarligare konsekvenser.  

Dahlberg, som jobbar vid Högskolan Dalarna och Karolinska Institutet, tror att man måste hitta former för att umgås samtidigt som man håller fysisk distans. 

– Det är jätteviktigt med smittskydd men man måste också väga in biverkningar av social isolering. Risken kanske också är olika för olika äldre, 70 år och äldre är en heterogen grupp, risken varierar. 

– Det är sorgligt med de som är riktigt gamla och mot slutet av livet. De drabbas väldigt hårt och det är extra beklämmande. Man får balansera olika värden. 

Lena Dahlberg jobbar vid Högskolan Dalarna och Karolinska Institutet.
Foto: Anders Gårdestig.

Har anmält till Ivo 

Lars Johnsson är son till 100-åriga Nils som han inte har fått besöka sedan den 18:e mars. Det har han dock själv full förståelse för. De har kontakt på telefon. 

Men att Nils inte kan komma ut från rummet gör ont. 

– Han är som jag bedömer det inlåst. Så kan de inte behandla en människa. Han har inte varit ute sedan den 11 mars. 

– När våren nu kommer och de har en fin innergård. De behöver inte sitta så nära utan bara få en kaffe där men det gick inte. De är tvungna att vara på sina rum. Det enda svaret jag får är att de inte har resurser eller att det kan finnas dementa som rör sig i korridoren.  

Sonen Lars.

Stina Cederhag, verksamhetsansvarig för äldreboendet Jordbodalen: 

– Ber man våra medarbetare om hjälp ska vi ge det stödet till våra omsorgstagare. Men att någon under lång tid skulle förnekats att komma ut på balkongen känner jag inte till. Det kan dock finnas olika önskemål från boende respektive anhöriga, men vi utgår först och främst från den boendes önskemål.

Nils säger också att hissen är avstängd – det skulle väl i så fall försvåra än mer att komma ut kan man tänka sig?   

– Hissen är i funktion men vi har fördelat funktionerna på våra hissar med anledning av att vi inte vill sprida Covid -19 till övriga omsorgstagare i huset.

Lars har varit inne på Kriminalvårdens hemsida och läst att alla fångar har rätt att vara utomhus en timme om dagen. Nu har han anmält till Ivo att Nils tvingas sitta inspärrad i ett litet rum 24 timmar om dygnet. 

– Om vi kan gå ut, varför kan inte de? Jag kan inte se skillnaden, om man har två meters avstånd? 

TV: Nu ska personal inom äldreomsorgen i Skåne testas för corona

Framtiden, det nya normala, kommer att vara annorlunda, säger regiondirektör Alf Jönsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!