I början av 2017 stängdes lärares, som är verksam i Lunds kommun, av tills vidare. Foto: ColourboxI början av 2017 stängdes lärares, som är verksam i Lunds kommun, av tills vidare. Foto: Colourbox
I början av 2017 stängdes lärares, som är verksam i Lunds kommun, av tills vidare.  Foto: Colourbox
I höstas dömdes läraren vid Lunds tingsrätt. Foto: TOMAS LEPRINCEI höstas dömdes läraren vid Lunds tingsrätt. Foto: TOMAS LEPRINCE
I höstas dömdes läraren vid Lunds tingsrätt. Foto: TOMAS LEPRINCE

Larmade rektorn – en månad före ofredande

Publicerad

I decennier ska en lärare utsatt elever för sexuella kränkningar. 

Men trots att två föräldrar larmade rektorn om lärarens förflutna hände ingenting. Inte förrän veckor senare när ett barn berättat om ett sexuellt ofredande. 

– Även om rektorn var korrekt mot oss uppfattade jag det som att rektorn valde tro på läraren, säger en förälder till Sydsvenskan

I början av 2017 stängdes lärares, som är verksam i Lunds kommun, av tills vidare. Enligt Sydsvenskan ska han i decennier ha utsatt elever för sexuella kränkningar. "Alla" ska ha vetat, men ingen larmat.

I höstas dömdes han vid Lunds tingsrätt.

– Nu efter domen är det flera föräldrar som säger att ”alla” har vetat, ”hela Lund”. Då kan jag bli lite upprörd och ledsen. Varför har inte ”alla” sagt något tidigare då, till mig?, säger rektorn till Sydsvenskan. 

Larmet – veckor före

En larmade. En mamma informerade rektorn om att läraren ska ha haft flera förhållanden med högstadieelever på 1980-talet. Rektorn – som är vän till läraren – tog ärendet vidare till skolförvaltningens HR-avdelning.  

Men där fanns inga konkreta uppgifter på att mammans information stämde – och ärendet betraktades som avslutat.

I efterhand beskriver läraren mötet med föräldrarna som en "varningsklocka". För bara några veckor efter larmet kallades föräldrarna till ett extrainsatt möte.  

– En förälder kom till mig på morgonen och berättade att hans dotter hade blivit sexuellt ofredad. Efter mötet kallade jag upp läraren på mitt rum. Han nekade till anklagelsen, men jag skickade direkt hem honom. Efter ett möte med eleven polisanmälde jag, säger rektorn till Sydsvenskan. 

Dömdes

I höstas dömdes läraren till villkorlig dom och dagsböter för sexuellt ofredande mot barn. Enligt Sydsvenskan ska övergreppen pågått i decennier. Vittnen beskriver det som att läraren placerat flickor i knät under lektionstid. 

Läraren sades efter domen upp från sin tjänst. Skolinspektionen beslutade också om att dra in hans lärarlegitimation. Nu ligger ärendet hos Lärarnas ansvarsnämnd.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag