Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmade rektorn – en månad före ofredande

I början av 2017 stängdes lärares, som är verksam i Lunds kommun, av tills vidare. Foto: Colourbox
I höstas dömdes läraren vid Lunds tingsrätt. Foto: TOMAS LEPRINCE

I decennier ska en lärare utsatt elever för sexuella kränkningar. 

Men trots att två föräldrar larmade rektorn om lärarens förflutna hände ingenting. Inte förrän veckor senare när ett barn berättat om ett sexuellt ofredande. 

– Även om rektorn var korrekt mot oss uppfattade jag det som att rektorn valde tro på läraren, säger en förälder till Sydsvenskan

I början av 2017 stängdes lärares, som är verksam i Lunds kommun, av tills vidare. Enligt Sydsvenskan ska han i decennier ha utsatt elever för sexuella kränkningar. "Alla" ska ha vetat, men ingen larmat.

I höstas dömdes han vid Lunds tingsrätt.

– Nu efter domen är det flera föräldrar som säger att ”alla” har vetat, ”hela Lund”. Då kan jag bli lite upprörd och ledsen. Varför har inte ”alla” sagt något tidigare då, till mig?, säger rektorn till Sydsvenskan. 

Larmet – veckor före

En larmade. En mamma informerade rektorn om att läraren ska ha haft flera förhållanden med högstadieelever på 1980-talet. Rektorn – som är vän till läraren – tog ärendet vidare till skolförvaltningens HR-avdelning.  

Men där fanns inga konkreta uppgifter på att mammans information stämde – och ärendet betraktades som avslutat.

I efterhand beskriver läraren mötet med föräldrarna som en "varningsklocka". För bara några veckor efter larmet kallades föräldrarna till ett extrainsatt möte.  

– En förälder kom till mig på morgonen och berättade att hans dotter hade blivit sexuellt ofredad. Efter mötet kallade jag upp läraren på mitt rum. Han nekade till anklagelsen, men jag skickade direkt hem honom. Efter ett möte med eleven polisanmälde jag, säger rektorn till Sydsvenskan. 

Dömdes

I höstas dömdes läraren till villkorlig dom och dagsböter för sexuellt ofredande mot barn. Enligt Sydsvenskan ska övergreppen pågått i decennier. Vittnen beskriver det som att läraren placerat flickor i knät under lektionstid. 

Läraren sades efter domen upp från sin tjänst. Skolinspektionen beslutade också om att dra in hans lärarlegitimation. Nu ligger ärendet hos Lärarnas ansvarsnämnd.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!