Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larm: Vanlig potatis kan ge dig cancer

En potentiell hälsofara? I alla fall om den tillagas fel, hävdar forskarna, som varnar för att alltför upphettad potatis kan ge cancer. Foto: Christian Örnberg
Pommes frites bör, enligt forskarna, aldrig friteras i mer än 175 grader. Efter det bildas det cancerframkallande ämnet akrylamid. Foto: Magnus Jönsson
Den som vill vara på den säkra sidan uppmanas därför att koka sin potatis. Foto: Richard Ström /Expressen

Nya matlarm – potatis som tillagats på fel sätt kan ge cancer.

Nu sprids varningen över Danmark men också råden kring hur du skyddar dig.

– Man ska inte äta potatis som är väldigt mörk utan den ska helst vara gyllene, säger forskaren Kit Granby vid Danmarks Tekniske universitet (DTU) till bt.dk.

Så skyddar du dig

■ Låt potatisen ligga i vatten innan tillagning. Bara efter ungefär 20 minuter kommer i alla fall vissa av de skadliga ämnena försvinner.

■ Om du ska fritera potatisen. Se till att temperaturen håller sig under 175 grader. Då bildas aldrig det skadliga akrylamid.

■ Förvara inte din redan uppvärmda potatis alltför kyligt. Är det mindre än sex grader frigörs nämligen sockerarter som kan omvandlas till akrylamid när den sedan hettas upp.

■ Värm aldrig behandlad potatis så den blir mörkare än gyllenbrun.

■ Koka potatis. När potatisen kokas kommer den aldrig upp i de temperaturer som krävs för att akrylamid ska bildas.

Källa: bt.dk, DTU

Bröd, kaffe och frukostflingor har tidigare pekats ut som livsmedel som ger en ökad risk för cancer.

Nu sprids nya matlarm över världen.

En studie från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) pekar nu ut potatis som en möjlig hälsofara – i alla fall om den tillagas på fel sätt. Det hälsovådliga och cancerframkallande ämnet som forskarna nu varnar för är akrylamid. Substansen uppstår när kolhydratsrika livsmedel – exempelvis potatis – värms till en alltför hög temperatur eller för länge.

När ett livsmedel steks, bakas, grillas eller friteras vid mer än 120 grader bildas substansen i överflöd – och ju högre temperatur desto mer akrylamid.

Djurförsök

Men inget problem utan en lösning.

Enligt seniorforskaren Kit Granby vid Danmarks Tekniske universitet är du utrustad med ett alldeles utmärkt vapen mot cancerämnena – dina ögon.

– Man ska tänka på att inte äta det som är väldigt mörkt. Oavsett om det är toast, pommes frites eller rostad potatis är tecknen desamma. De ska helst vara gyllene och inte mörka, säger han till bt.dk.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhets studie bygger på djurförsök och enligt rapporten tyder allt på att ämnet akrylamid både ger skador på DNA och orsakar cancer. Den bilden bekräftas också av tidigare försök som genomförts vid DTU.

Den studien pekade på att hela 36 procent av danskarna akrylamid-intag kommer från potatis och 30 procent från kaffe.

Uppenbar hälsorisk

För ett par år sedan pekades också bröd ut som en källa till akrylamid.

I nuläget är det dock oklart exakt hur stor påverkan ämnet har på människor. De försök som har gjorts på möss och råttor visar dock att ämnet med lätthet transporterar sig runt i kroppen vilket kan orsaka en mänga olika sorters cancer.

Risken är därför stor att ämnet har samma effekt på människor, resonerar Pelle Thonning Olesen också forskare vid DTU.

– Vi och EFSA anser att detta är en hälsomässig risk och att det är upp till politikerna att försöka förbättra situationen, säger han till bt.dk.