En potentiell hälsofara? I alla fall om den tillagas fel, hävdar forskarna, som varnar för att alltför upphettad potatis kan ge cancer. Foto: Christian ÖrnbergEn potentiell hälsofara? I alla fall om den tillagas fel, hävdar forskarna, som varnar för att alltför upphettad potatis kan ge cancer. Foto: Christian Örnberg
En potentiell hälsofara? I alla fall om den tillagas fel, hävdar forskarna, som varnar för att alltför upphettad potatis kan ge cancer. Foto: Christian Örnberg
Pommes frites bör, enligt forskarna, aldrig friteras i mer än 175 grader. Efter det bildas det cancerframkallande ämnet akrylamid. Foto: Magnus JönssonPommes frites bör, enligt forskarna, aldrig friteras i mer än 175 grader. Efter det bildas det cancerframkallande ämnet akrylamid. Foto: Magnus Jönsson
Pommes frites bör, enligt forskarna, aldrig friteras i mer än 175 grader. Efter det bildas det cancerframkallande ämnet akrylamid. Foto: Magnus Jönsson
Den som vill vara på den säkra sidan uppmanas därför att koka sin potatis. Foto: Richard Ström /ExpressenDen som vill vara på den säkra sidan uppmanas därför att koka sin potatis. Foto: Richard Ström /Expressen
Den som vill vara på den säkra sidan uppmanas därför att koka sin potatis. Foto: Richard Ström /Expressen

Larm: Vanlig potatis kan ge dig cancer

Publicerad

Nya matlarm – potatis som tillagats på fel sätt kan ge cancer.

Nu sprids varningen över Danmark men också råden kring hur du skyddar dig.

– Man ska inte äta potatis som är väldigt mörk utan den ska helst vara gyllene, säger forskaren Kit Granby vid Danmarks Tekniske universitet (DTU) till bt.dk.

Bröd, kaffe och frukostflingor har tidigare pekats ut som livsmedel som ger en ökad risk för cancer.

Nu sprids nya matlarm över världen.

En studie från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) pekar nu ut potatis som en möjlig hälsofara – i alla fall om den tillagas på fel sätt. Det hälsovådliga och cancerframkallande ämnet som forskarna nu varnar för är akrylamid. Substansen uppstår när kolhydratsrika livsmedel – exempelvis potatis – värms till en alltför hög temperatur eller för länge.

När ett livsmedel steks, bakas, grillas eller friteras vid mer än 120 grader bildas substansen i överflöd – och ju högre temperatur desto mer akrylamid.

Djurförsök

Men inget problem utan en lösning.

Enligt seniorforskaren Kit Granby vid Danmarks Tekniske universitet är du utrustad med ett alldeles utmärkt vapen mot cancerämnena – dina ögon.

– Man ska tänka på att inte äta det som är väldigt mörkt. Oavsett om det är toast, pommes frites eller rostad potatis är tecknen desamma. De ska helst vara gyllene och inte mörka, säger han till bt.dk.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhets studie bygger på djurförsök och enligt rapporten tyder allt på att ämnet akrylamid både ger skador på DNA och orsakar cancer. Den bilden bekräftas också av tidigare försök som genomförts vid DTU.

Den studien pekade på att hela 36 procent av danskarna akrylamid-intag kommer från potatis och 30 procent från kaffe.

Uppenbar hälsorisk

För ett par år sedan pekades också bröd ut som en källa till akrylamid.

I nuläget är det dock oklart exakt hur stor påverkan ämnet har på människor. De försök som har gjorts på möss och råttor visar dock att ämnet med lätthet transporterar sig runt i kroppen vilket kan orsaka en mänga olika sorters cancer.

Risken är därför stor att ämnet har samma effekt på människor, resonerar Pelle Thonning Olesen också forskare vid DTU.

– Vi och EFSA anser att detta är en hälsomässig risk och att det är upp till politikerna att försöka förbättra situationen, säger han till bt.dk.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag