Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larm: Ovanlig salmonella hos skånska grisar

Foto: Shutterstock

Flera sorters salmonella har upptäckts på grisgårdar i Skåne – nu varnar experter för att en ovanlig typ som inte synts till i svenska grisbesättningar på 40 år har dykt upp.

– Den har vi inte haft i Sverige sedan 70-talet, säger Ann-Christin Ring, jordbruksverket, under en pågående pressträff med anledning av att en ovanlig typ av salmonella, Salmonella Choleraesuis, nyligen konstaterats i en grisbesättning i Skåne, något som jordbruksverket tidigare bekräftat.

Totalt har nära 5 000 grisar avlivats i Skåne de senaste veckorna sedan flera gårdar drabbats av salmonellautbrott. Olika typer av salmonella har upptäckts på flera håll, och på en gård med storskalig produktion fick samtliga djur avlivas.

Det rör sig om både Salmonella Typhimurium och Salmonella Derby, vanliga i europeiska grisbesättningar. Dessutom har alltså även den ovanligare Salmonella Choleraesuis hittats i en besättning.

Hur smittan hamnat på de skånska gårdarna är dock fortfarande okänt.

Salmonellan upptäcktes vid provtagning i samband med slakt, och en gård fick dessutom spärras av i väntan på att svar från provtagning som gjorts på dess kontaktbesättningar i andra län. I fallet med upptäckten av just salmonella Choleraesuis har en särskilt omfattande provtagning med kontaktbesättningar nu genomförts, säger Ann-Christin Ring på jordbruksverket.

– Den 15 september påvisades salmonellan i en besättning som säljer mycket livdjur. Eftersom det var en livdjurssäljande besättning med mycket kontakter gick jordbruksverket upp i krisorganisation.

Av de kontaktbesättningar som provtagits har hittills bara en besättning visat sig vara smittad, uppger Ann-Christin Ring under presskonferensen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!