Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En man död – sköts ihjäl utanför förskola

Många polispatruller är på plats vid Södra Skolgatan i Malmö. Foto: Läsarbild
Polisen söker vittnen som kan ha sett något från händelsen. Foto: Fritz Schibli
Mannen sköts längs med ett av Malmös mest trafikerade cykelströk på Möllevången. Foto: Fritz Schibli
En man hittades skjuten på marken. Foto: Fritz Schibli
En polishelikopter flyger lågt över platsen. Foto: Fritz Schibli
Polisen har spärrat av ett stort område. Foto: Fritz Schibli
Den mördade mannen har tidigare varit utsatt för ett mordförsök. Han fick då inga allvarligare skador. Foto: Polisen
1 / 8

Flera polispatruller larmades under onsdagsmorgonen till Möllevången i Malmö. En skjuten man hade då hittats liggande på gatan – han avled senare. 

Den döde mannen är Saleh Hadri, 51, en av Malmös mest omtalade kriminella. 

– Jag hörde flera smällar. Sedan såg jag honom ligga på marken, säger en person som bor i området.

Polisen söker nu en hyrbil som mördaren kan ha lämnat platsen i. Ett misstänkt mordvapen hittades under eftermiddagen i en bil i Malmös hamn, enligt Sydsvenskan.

Saleh Hadri har suttit i toppen på ett nätverk av personer som förekommer i åtskilliga utredningar av sprängningar, grova vapenbrott och narkotika.

När offrets identitet blev känd reagerade Malmöpolisens ledning direkt och beslutade att mordet på honom är en så kallad särskild händelse. Malmöpolisen upprättade direkt en stab och utsåg en kommenderingschef och satte samman en stab med bland annat underrättelseanalytiker.

– Vid en särskild händelse kan man frigöra nödvändiga resurser, förklarar Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i Malmö.

Orsaken till beslutet är den ställning som Saleh Hadri haft i Malmös undre värld, och farhågor att mordet på honom kan leda till nya skjutningar och mord.

Enligt Sydsvenskan är en hyrbil högintressant i utredningen, en bil som skytten kan ha lämnat mordplatsen i. Under eftermiddagen ska även ett misstänkt mordvapen ha hittats av en privatperson i dennes bil i Malmös hamn, enligt Sydsvenskan. Uppgifterna bekräftades under eftermiddagen inte av polisen.

Polisens utredare: ”Det är en extremt farlig person”

I kretsen kring Saleh Hadri finns personer som kopplas till vapen. Nyligen åtalades en man som synts tillsammans med personer som ingår i Hadris nätverk. Den åtalade mannen avslöjades med att försöka smuggla in ett stort antal pistoler och ljuddämpare.

Saleh Hadri har själv varit misstänkt för mord men friades.

– Det här en extremt farlig person, har en av Malmös mer rutinerade utredare av grova brott tidigare sagt om honom.

Han har kallats för en av Malmös mest kriminella av polismästare Stefan Sintéus, chef för Malmöpolisen.

Hadri stod högt upp på listan av kriminella som Malmöpolisen vill sätta stopp för. Han dömdes bland under förra året till ett års fängelse efter att ha gripits av polis med en pistol, skarpladdad med nio skott. När domen föll hade han suttit häktad i sju månader.

Han berättade i samband med rättegången att polisen erbjudit honom skydd men att han avböjt.

LÄS MER: "Tre av Malmös mest kriminella gripna" 

Saleh Hadri är känd för att ha använt sitt rykte för att tvinga andra att göra som han vill. Vid ett tillfälle hotade han en affärsman med orden:
– Vet du inte vem jag är?

Larm på onsdagsmorgonen

Sedan flera år har det funnits misstankar att Saleh Hadri levt under dödshot. Han har också varit indragen i andra konflikter och satt även i styrelsen för ett taxiföretag.

Vad som ligger bakom att han sköts i morse är ännu oklart.

Det var på onsdagsmorgonen som flera uppringare larmade om skottlossning på Möllevången i Malmö. Polisen fick larmet kl 08.27.

En boende på platsen uppger att man hört tre skott.

– Jag hörde flera smällar. Sedan såg jag honom ligga på trottoaren. Han låg upp mot väggen, säger en boende.

– Det finns uppgifter om att en bil försvunnit från platsen. Där är vi intresserade av vittnesuppgifter, säger Fredrik Bratt.

Den skjutne mannen var vid liv när vittnen stannade till för att hjälpa honom.

– Han fördes till sjukhus i ambulans och patruller skickades dit. Vi fick sedan veta att han avlidit, säger Maya Frostenius vid polisens ledningscentral.

Ett område är avspärrat. Foto: Läsarbild

Ett område kring Södra Skolgatan spärrades av och polisens tekniker skickades till brottsplatsen.

Polisens helikopter bevakade området från luften och flera polispatruller fanns under dagen på plats på Möllevången för att höra vittnen.

– Det är mycket folk på plats, säger Fredrik Bratt vid polisen region syd.

Samtidigt vädjar polisen om fler vittnesuppgifter.

Utanför förskola

Skjutningen ägde rum precis utanför en förskola. När Mia Orange, 42, skulle lämna sin son på förskolan möttes hon och sonen av avspärrningar på platsen.

– Förskolan ligger innanför avspärrningarna, de har stora fönster ut mot där skjutningen skedde. Vi kom lite efter att det hade hänt, då var det avspärrat och ambulans var på väg att lämna. Polisen släppte igenom oss, så jag kunde lämna min son, säger hon.

Flera barn och personal ska ha befunnit sig inne på förskolan när skottlossningen ägde rum.

Mia Orange, 42. Foto: Fritz Schibli

– Jag tycker det är läskigt att det hände precis utanför, kulorna hade ju kunnat gå genom rutorna på förskolan. Det känns inte särskilt bra.

Mia Orange tycker att det är illavarslande att skjutningen skedde utanför sonens förskola.

– Jag tror att vi som bor i Malmö i de här områdena är ganska luttrade och jag vet att barnen inte är måltavla för det här. Men jag tycker att det är illa att skjuta utanför en förskola efter klockan åtta på morgonen. Jag undrar om jag gjorde rätt som lämnade honom på förskolan.