Säungen upptäcktes i en mindre vattenkanal vid det konstgjorda vattenfallet i Västra hamnens bostadskvarter Foto: Fritz SchibliSäungen upptäcktes i en mindre vattenkanal vid det konstgjorda vattenfallet i Västra hamnens bostadskvarter Foto: Fritz Schibli
Säungen upptäcktes i en mindre vattenkanal vid det konstgjorda vattenfallet i Västra hamnens bostadskvarter Foto: Fritz Schibli
Allt fler åskådare har samlats för att titta på sälungen. Men en expert uppmanar dem att hålla sig borta. Foto: Fritz SchibliAllt fler åskådare har samlats för att titta på sälungen. Men en expert uppmanar dem att hålla sig borta. Foto: Fritz Schibli
Allt fler åskådare har samlats för att titta på sälungen. Men en expert uppmanar dem att hålla sig borta. Foto: Fritz Schibli

Larm om sälunge i kanal

Publicerad

En sälunge har förirrat sig in till en mindre vattenkanal vid Propellergatan i Västra hamnens bostadskvarter i Malmö, enligt ett larm till SOS.

– Sälungen verkar må bra men den kanske inte ska vara just där utan i havet, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Sälungen är ensam. Ingen annan säl syns till. Räddningstjänsten var tidigare på platsen men har lämnat. 

Frågan är nu vad som ska hända med sälungen. Under tiden har allt fler nyfikna samlats vid Propellergatan.

– Sälungen verkar må bra men den kanske inte ska vara just där utan i havet, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Det faktum att brandmännen lämnat platsen innebär inte att Räddningstjänsten övergett sälungen.

– Vi har tagit kontakt med Falsterbonäsets Naturvårdsförening. De kan sälar, säger Mats Streer som inte utesluter att räddningstjänsten kan behöva hjälpa till.

Sydsvenskan har talat med däggdjursexperten Jan-Åke Hillarp. 

– Ge tusan i sälen, låt den ligga i lugn och ro för att vila. Det är det viktigaste, säger Jan-Åke Hillarp till tidningen.

Han utgår i från att sälungens mamma finns i närheten men inte vågar sig fram på grund av nyfikna som samlats. Han uppskattar sälungens ålder som mest tre dagar.

 

Texten uppdateras

 

VET DU MER? Har du nyhetstips, bilder eller film om händelsen? Hör av dig med sms eller mms till 71717 eller 71717@expressen.se

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag