Larm om radioaktiv läcka i Malmö i natt

Ett kolli läckte i natt ut kolsyreis som först befarades vara ett radioaktivt ämne på Kantyxegatan i Malmö.
Foto: Oscar Persson

MALMÖ. Ett radioaktivt utsläpp i ett lager i södra Malmö vållade storlarm i natt. Lokalerna spärrades av med ett säkerhetsavstånd på 50 meter och en stor räddningsstyrka väntade utanför.

Det var klockan 01.50 som anställda upptäckte att det läckte vätska från ett kolli inne i speditionsfirman Schenkers lokaler på Kantyxegatan -  och att det fanns en varning för radioaktivt ämne på emballaget.

Utrymda lokaler

 Men ingen människa hade skadats.

 -  Det ska ha hamnat några droppar på golvet, sa inre befäl Anders Kindberg på Räddningstjänsten syd.

 Lokalerna utrymdes och platsen spärrades av med ett säkerhetsavstånd på 50 meter. Räddningstjänsten tog kontakt med beredskapspersonal på strålsäkerhetsmyndigheten för att få direktiv om hur de skulle hantera ärendet vidare.

 Efter en dryg timmes högsta beredskap fick de ansvariga kontakt med en representant för beställaren av det radioaktiva kollit -  ett företag  i Malmö.

Radioaktiv vätska


 -  De säger att det troligen bara är kolsyreis som har läckt ut, sa Anders Kindberg.

 -  Kollit innehåller i och för sig ett antal plastflaskor med en radioaktiv vätska. Men de är inneslutna i ett skyddande och kylande lager av kolsyreis. Med största sannolikhet är det där läckan finns.

 Strax efter klockan 03 avblåstes radioaktivitetslarmet. Det läckande kollit var fortfarande avspärrat -  men nu med ett säkerhetsavstånd på bara tio meter. Räddningstjänsten ansåg inte heller att det behövdes någon fortsatt bevakning.

 -  Beställaren ska komma och titta på det hela så fort det blir morgon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!