Larm om homofobi och sektliknande styre i SSU

Reporter Fredrico Moreno berättar om granskningen.
Homofobi och sektliknande styre. Det larmar medlemmar inom arbetarrörelsen om. En av de främst utpekade är Ahmed Mansour, före detta ordförande i SSU Skåne som avgick efter en Kvällsposten-granskning - men fortsatt att verka i SSU Helsingborg.

Homofobi, sektliknande styre och unga medlemmar som manipulerats att konvertera till islam.

Det larmar medlemmar inom SSU, Transport och LO om i nya dokument.

Den mest utpekade är Ahmed Mansour, 29, som lämnade ordförandeskapet i SSU Skåne efter en granskning 2018 men som fortsatte att verka i Helsingborg.

Under tiden han var kassör har tiotusentals kronor spenderats tvivelaktigt, visar Kvällspostens nya granskning.

– Det är väldigt tråkigt om någon ska ha påstått någon av de oerhört allvarliga anklagelserna, skriver Ahmed Mansour i ett sms.

2018 avslöjade Kvällsposten att SSU Skåne, ett av de största och viktigaste distrikten i Socialdemokraternas plantskola, pekades ut som styrd av en extrem falang.

Medlemmar vittnade om hot, trakasserier och homofobi.

I interna rapporter berättade S-profiler om skrämselmetoder under årskonferenser.

Mobilfilmer visade hur SSU Skånes dåvarande ordförande Ahmed Mansour, som även satt i kommunfullmäktige i Helsingborg och som ordförande för LO Helsingborg, betedde sig hotfullt.

Från Kvällspostens avslöjande: Intern film visar hur SSU-ordförande skriker tills möte stoppas

SSU Skåne tillbakavisade dock uppgifterna och menade att det hela handlade om en smutskastningskampanj.

Ahmed Mansour och minst tre andra SSU-profiler avgick efter granskningen. Han meddelade officiellt att han lämnade politiken.

Nu när fokus förhoppningsvis skiftar från mig som person hoppas jag att såväl arbetarrörelsen som medierna får tillfälle att reflektera över hur enkelt bilden av att en fundamentalistisk falang tagit över SSU Skåne tillåtits bli en oemotsagd sanning”, skrev han i Aftonbladet.


Fick höra att bögar är äckliga och strider mot religionen

Men Ahmed Mansour lämnade inte politiken och SSU, trots att förbundet efter skandalerna införde en granskningsfunktion för att säkerställa att alla förtroendevalda lever upp till SSU:s värderingar.

Han fortsätta att verka, den här gången som kassör, i SSU Helsingborg.

Nu har Kvällsposten fått insyn i dokument där medlemmar, före detta medlemmar och anställda i arbetarrörelsen återigen larmar om homofobi och sektliknande styre.

I dokumenten skriver medlemmar att Mansours värderingar inte stämmer överens med SSU:s när det gäller tanken om allas lika värde.

När Kvällsposten granskade SSU 2018 ledde det till att MUFC och Region Skåne ströp bidragen till S plantskola i Skåne. Nu har SSU Helsingborg spenderat över 90 000 kronor på utgifter som inte kan knytas till SSU eller dess aktiviteter.
Foto: SSU Helsingborg

Ahmed Mansour har vid flera tillfällen sagt att homosexualitet är fel”, skriver en.

Flera medlemmar som Kvällsposten talat med uppger oberoende av varandra att SSU Helsingborg styrts som en sekt, där unga kontrollerats och manipulerats.

Åtminstone fem unga som gått med i SSU Helsingborg konverterade till islam och fick höra att bögar är äckliga och strider mot religionen.

Flera berättar att de lämnat arbetarrörelsen.


SSU Skåne 2018: ”Smutskampanj”

SSU är en plantskola som utbildat socialdemokratiska ledare som Ingvar Carlsson, Anna Lindh, Anders Ygeman och Ardalan Shekarabi. Politiker som varit med om att forma partiet i modern tid.

Därför reagerade många över avslöjandena om SSU Skåne som tydde på att en falang som inte delar partiets ideologi hade tagit över.

Men i en debattartikel i Aftonbladet 2018 skrev 33 SSU-medlemmar att granskningen av SSU Skåne var ”falsk fakta” och del av en smutskampanj:

”Hos oss finns det ingen plats för varken homofober, antisemiter, rasister, antifeminister eller politiska eller religiösa extremister”, hette det.

Sedan kunde Kvällsposten avslöja att två av de 33 SSU-medlemmarna som skrivit debattartikeln spridit antisemitism.

Dåvarande ordförande i SSU Malmö centrum delade en konspirationsteori om att Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi styrs av Israel, att han är en ”sionistisk agent” med ”judisk mor”.

En före detta ordförande i SSU Helsingborg och ledamot i kommunfullmäktige 2014-18, gillade bilder på Facebook där den israeliska flaggan bränns och där barn håller i vapen. Hon har även kommenterat bilderna positivt.

Bilder på barn som bär vapen och en brinnande israelisk flagga har gillats och kommenterats positivt av SSU Helsingborgs före detta ordförande, som i en debattartikel påstått att granskningen av SSU är "falsk fakta".

SSU Malmö hade bjudit in den salafistiske predikanten Hussein Hamad till ett samtal om ”religionens plats i samhället”.  

Granskningen ledde bland annat till att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUFC, och Region Skåne stoppade utbetalningar till SSU Skåne.


Spenderat SSU-pengar på parkeringsböter och drivmedel

Kvällsposten har nu tagit del av SSU Helsingborgs ekonomi.

Det visar sig att under tiden med Ahmed Mansour som kassör har kretsen spenderat över 90 000 kronor på parkeringsböter, elektroniska prylar, bio, bensin, livsmedel och snabbmat.

Mer pengar än vad SSU Helsingborg spenderade under 2018, som var ett valår.

Revisionsberättelsen från 25 april 2020: ”Sättet som firmatecknare använt sitt kort på har varit tvivelaktigt”.

I revisionsberättelsen skriver revisorerna att årsboksbeslutet inte upprättats ”i enlighet med bokföringslagen”.

Kostnader har varit orimligt högt sett till dokumenterad verksamhet

Sättet som firmatecknare har använt sitt kort har varit tvivelaktigt.”

Styrelsens ledamöter kan också enligt vår uppfattning ha handlat i strid med föreningens stadgar”.


Uppdrag kvar i Transport och ännu aktiv i SSU

När S i Helsingborg nåddes av vittnesmålen och konfronterade Ahmed Mansour med dessa avgick han från S och från SSU.

I slutet av februari blev han uppsagd av Transportarbetareförbundet.

Han har dock fått fortsätta vara kvar som medlem med möjlighet till inflytande i organisationen.

Och enligt medlemmar är han fortfarande aktiv i SSU Helsingborg och styr bakom kulisserna.

Ahmed Mansour och SSU Helsingborgs förra ordförande Amanda Svensson som nu är kassör.
Foto: SSU Helsingborg

SSU-medlemmar som Kvällsposten talat med är därför ännu kritiska till SSU Helsingborgs styre, där förra ordföranden Amanda Svensson nu efterträtt som kassör.

Exempelvis släpptes Ahmed Mansour in på ett extrainkallat årsmöte den 26 april - som hölls för att han i tidigare årsmöte felaktigt hävdat att revisorerna skrivit på den ekonomiska berättelsen. Detta samtidigt som ordföranden stängde ut representanter från S i Helsingborg.

Ahmed Mansour svarar

Ahmed Mansour har valt att kommentera Kvällspostens uppgifter via sms. Han skriver:

Det stämmer att jag inte längre är politiskt aktiv och har därmed lämnat samtliga politiska uppdrag för S och SSU. Jag lämnade för att jag inte riktigt kände att jag hade samma energi som tidigare så jag valde att prioritera att göra andra saker.

Det är väldigt tråkigt om någon ska ha påstått någon av de andra oerhört allvarliga anklagelserna, som inte ens stämmer”.

SSU Helsingborgs förra ordförande och numera kassör Amanda Svensson hänvisar alla frågor till styrelsens ordförande.

Ordföranden Hadi Matar skriver i ett sms:

Jag har inte upplevt eller sett något liknande, så det är svårt för mig att uttala mig om dessa vittnesmål. Det stämmer att föregående styrelse fått kritik för sättet man bokfört ekonomin. Vi har tagit till oss av kritiken och insett att sättet man tidigare redovisat inte varit tillfredsställande”.

SSU-förbundet: "Allvarliga anklagelser"

Enligt SSU:s presskontakt Youbert Aziz fick förbundet information om anklagelserna mot Ahmed Mansour i mars.

– SSU:s granskningsfunktion fick de uppgifterna 1 mars i år. De var så pass allvarliga att vi omedelbart inledde ett medlemsärende till vår medlemskommitté som hanterar uteslutningar. Men vi hann inte prova trovärdigheten av anklagelserna innan han valde att själv säga upp sitt medlemskap.


Enligt förbundet kände man inte till att Ahmed Mansour fortsatte vara aktiv som kassör i SSU Helsingborg, efter att ha avgått som distriktsordförande 2018.

– Men när han avgick 2018 handlade det om hans lämplighet som ifrågasatt distriktsordförande. Han tog ansvar och avgick och då fanns ingen orsak att gå vidare med ett medlemsärende.

Mer från SSU Helsingborgs ordförande Hadi Matar

Alla utgifter har redovisats. Vi har en bra dialog med revisorerna och tar till oss för att göra helt rätt framöver.


Det stämmer inte [att Ahmed Mansour ännu är aktiv inom SSU Helsingborg, reds. anm]. Sedan han lämnade uppdraget i mars och avslutat sitt medlemskap har han inte varit aktiv på något sätt”.

Larm om homofobi och sektliknande styre i SSU

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!