Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två explosioner på 32 timmar – oklar koppling

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Fönsterrutor i lägenhetshuset har krossats till följd av explosionen.
Foto: Karsten Petersen
En detonation har sprängt en lägenhetsport i Malmö.
Foto: Karsten Petersen

En hög smäll skakade Lindeborg i Malmö på måndagskvällen. En port till ett flerfamiljshus skadades i explosionen, men inga personer kom till skada.

Platsen var avspärrad under natten och polisen letade efter gärningspersoner med polishelikopter.

– Utredarna kommer under dagen att titta på de vittnesförhör som varit och gå vidare med inre spaning, gällande vem som bor där och om någon som bor där kan berätta något ytterligare om hotbild, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral för Region Syd. 

Det var strax efter klockan 22 på måndagskvällen som polisen fick in flera larm från personer som hört en explosion i stadsdelen Lindeborg i Malmö.

Polis skickades till platsen och anträffade då skador på en lägenhetsport som tros komma från någon form av detonation. Platsen har spärrats av och polisen har kunnat konstatera att ingen person kommit till skada.

Vid midnatt jobbade polisens bombtekniker med att säkra området innan en kriminalteknisk undersökning kan genomföras.

– Vi har en insats i gång för att söka efter gärningspersonen eller gärningspersonerna, bland annat med hjälp av helikopter. Vi har platsen avspärrad och väntar på att bombskyddsgruppen ska göra sin undersökning, säger Jimmy Modin, polisens presstalesperson i region Syd. 

Polisen förhör också eventuella vittnen och arbetar med andra utredningsåtgärder. Räddningstjänst och ambulans har lämnat platsen. 

Säkrar området

Nu ska polisen arbeta vidare med de vittnesuppgifter som kommit in. Det berättar polisens presskommunikatör Calle Persson för TT. 

– Utredarna kommer under dagen att titta på de vittnesförhör som varit och gå vidare med inre spaning, gällande vem som bor där och om någon som bor där kan berätta något ytterligare om hotbild, säger han.

Det finns övervakningskameror på platsen, uppger polisen.

– Vet inte om hela händelsen fångats på film men om det finns kameror i närheten ska utredaren titta på vad dessa har fångat.

Det är andra detonationen i Malmö på kort tid. I söndags detonerade en sprängladdning nära en livsmedelsbutik i stadsdelen Lindängen. I det fallet har en 15-årig flicka och en 21-årig man anhållits misstänkta för att ligga bakom detonationen.

Huruvida händelsen hänger ihop med detonationen på Lindeborg är dock för tidigt att säga, enligt Calle Persson.

– Det är hyfsat nära i geografi och tid – men vi vet än så länge för lite för att kunna dra en rak linje mellan de två.

TV: Så jobbar polisens bombgrupp

En nationell resurs som kan kallas in för att hjälpa den lokala polisen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!