Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larm om danskt griskött – efter salmonellautbrott

Danskt griskött kan innehålla salmonella, enligt danska myndigheter. Foto: ROGER VIKSTRÖM
28 personer har drabbats – varav 16 har fått våldsamma symptom. Foto: nobeastsofierce - Fotolia

28 personer har sedan oktober smittats av salmonella.

Nu larmar danska motsvarigheten till Smittskyddsinstitutet för danskt griskött. 

– Vi arbetar med att ta reda på vad som orsakat utbrottet, säger Luise Müller från Statens Serum Institut i ett pressmeddelande. 

Det handlar om både barn och vuxna som de senaste två åren har fått salmonella, skriver Ekstrabladet. Utbrottet har slagit hårt och man har ännu inte identifierat källan. 

Enligt danska medier har 16 personer drabbats av så kraftiga symptom att de tvingats bli inlagda på sjukhus. Totalt rör det sig om 28 personer som uppvisat symptom. 

Nu har den danska motsvarigheten till Smittskyddsinstitutet, Staten Serum Institut, gått ut med en varning. 

Salmonella-utbrott i danskt griskött

I ett pressmeddelande beskriver man att det handlar om typen monofasisk Typhimurium, som ofta finns i griskött. Enligt Staten Serum Institut har de flesta av de som drabbats ätit griskött, ofta i samband med att köttet inte är ordentligt genomstekt eller att saften från köttet kommer i kontakt med annan mat som inte tillagats.

Men man kan ännu inte slå fast orsaken till utbrottet. 

– Vi arbetar på att ta reda på vad som orsakat utbrottet. Vi vet att det är en typ av salmonella, som vi normalt ser i griskött. Det bäste rådet vi kan ge nu är att vara extra uppmärksamma på griskött. Att köttet är genomstekt och att rått kött hålls avskilt från annan mat i köket, säger Luise Müller från Statens Serum Institut i ett pressmeddelande. 

Symptom på salmonella 

Symptom på salmonella är bland annat diarré, att man kräks eller att man känner sig sjuk. Man ska därför dricka mycket vatten för att förebygga och behandla uttorkning. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!