Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnen: Kvinnan valdes – släpades framför tåget

En kvinna kördes på av ett tåg i Lund.
Polisen larmades sent på måndagskvällen om att en kvinna hade blivit knuffad framför ett godståg på Lunds centralstation.Foto: ANDERS MAGNUSSON
Två spår spärrades av och all tågtrafik stoppades efter att kvinnan hamnat på spåret.Foto: ANDERS MAGNUSSON
Larmet kom klockan 22.36. Foto: Google maps
Enligt uppgifter till Sydsvenskan verkar den 33-årige mannen slumpvis ha valt ut ett offer som han släpade ner framför tåget.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen larmades sent på måndagskvällen om att en kvinna hade blivit knuffad framför ett godståg på Lunds centralstation.

En 33-årig man från Norge är anhållen misstänkt för försök till mord. 

– Han har ingen tidigare koppling till kvinnan, vad vi har kunnat se, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen Region Syd.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan verkar den 33-årige mannen slumpvis ha valt ut ett offer som han släpade ner framför tåget.

Larmet kom klockan 22.36. En person ringde till SOS Alarm och sa att en kvinna hade knuffats framför ett tåg på Lunds centralstation. Enligt Skånskan är det en 73-årig kvinna.

– Av någon anledning vi inte känner till knuffade han ner henne på spåret och hon blev påkörd av godståget. Flera personer blev vittnen till händelsen och chockades, säger Magnus Lefévre.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan verkar mannen slumpvis ha valt ut sitt offer.

Mannen ska ha gripit tag i kvinnan och släpat ner henne på tågspåret. Samtidigt kom ett godståg i hög fart och körde över kvinnan.

Mannen ska själv ha klättrat tillbaka upp på perrongen, satt sig på en bänk och börjat skaka, enligt Sydsvenskan. Där ska mannen ha suttit till polis kom till platsen och omhändertog honom.

Räddningstjänsten hjälpte till att ta upp kvinnan från spåret.

– Kvinnan fördes sen till sjukhus med svåra skador.

En 33-årig man från Norge är gripen misstänkt för försök till mord. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En man misstänkt för mordförsök

Under natten spärrade polisen av spår fyra och fem vid stationen för att göra en teknisk undersökning. 

Efter att polisen fått en tydligare bild av förloppet genom att titta på en övervakningsfilm från stationen greps mannen senare under natten misstänkt för mordförsök.

– Vi har även fått fram ytterligare uppgifter efter att ha pratat med folk på plats, säger Magnus Lefèvre.

Mannen, som är 33 år och norsk medborgare, och kvinnan ska inte ha någon koppling till varandra.

– Det verkar vara en slump att just hon har blivit utsatt, säger kammaråklagare Henrik Steen vid Södra Skånes åklagarkammare.

Vad händer nu i utredningen?

– Det ska finnas en övervakningsfilm som jag ska få skickad till mig som ska visa förloppet. Så den ska vi naturligtvis titta på. Men jag har inte sett den så vi får se hur bra kvaliteten är. 

Vad kan du säga om Sydsvenskans uppgifter om hur det gått till på perrongen?

– Jag har inte hunnit skaffa mig en tillräckligt bra bild för att kunna berätta hur det har gått till. Sen är det är vittnen som ska höras igen så jag vill inte gå ut i medierna och diskutera händelseförloppet eftersom de då kan påverkas. 

Den 33-årige mannen ska förhöras under dagen. 

– Vi vet ännu ingenting om motivet till hans handling, säger Henrik Steen. 

Mannan är anhållen misstänkt för försök till mord. 

Enligt Denny Josefsson på Trafikverket ska resenärer kunna känna sig trygga på landets perronger. ”Men det är här är ju en brottslig handling och det kan vi inte gardera sig emot”, säger han om händelsen i Lund. Foto: Trafikverket & Petter Arvidsson/Bildbyrån

”Kan inte gardera sig”

Trafikverket kan inte uttala sig om den specifika händelsen eftersom det handlar om en pågående polisutredning. Men enligt Denny Josefsson som är presskommunikatör ska man kunna känna sig säker på perronger runtom i Sverige. Trafikverket arbetar mycket med säkerheten kring spåren. 

– Runt stationerna sätter vi upp väldigt mycket staket, det kan vi ju inte göra på perrongerna. Men det är här är ju en brottslig handling och det kan vi inte gardera oss emot. 

Men bör tågen komma farande förbi perronger med väntande passagerare?

– Genom stationen i Lund kör man aldrig i full hastighet. 

Men tåget åkte ändå hundra meter innan det kunde stanna helt?

– Har man tusen ton efter sig tar det en stund att stanna, det är inte som att bromsa med en bil. 

LÄS MER: Lucas, 24, knuffades framför tunnelbanan 

LÄS MER: Man knuffade ner 23-årig man på spåret – döms för försök till mord  


Här är några larmnummer som är bra att ha koll på:

Larmnummer att ha koll på.
Ladda ner KvP:s nyhetsapp.