Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larm från stränderna på turistön: ”Glömmer bort”

En solig dag på stranden i Köpingsvik tidigare i juni.Foto: Läsarbild
Folk har svårt att hålla avstånden inne i centrala Borgholm. Bild tagen tidigare sommar.Foto: ALEX LJUNGDAHL

När allt fler semesterfirare samlas på Öland respekterats inte rekommendationerna om avstånd. 

Nu varnar länsstyrelsen i Kalmar för trängseln på turistön. 

Samtidigt reser folk till Gotland – trots att de har symtom, skriver Hela Gotland.

– Alla campingar, restauranger och hotell är öppna men vi kör mindre folk, säger entreprenören Pigge Werkelin.

På Gotland har 1177 och vårdcentraler märkt att turister reser till den populära semesterön trots att de har coronasymtom, skriver Hela Gotland.

– Är man sjuk ska man isolera sig. Det gäller att man tar eget ansvar. Vid ett större utbrott kommer vi ha svårt att hantera det rent resursmässigt, säger Magne Hovland, kommunikatör på hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Gotland, till tidningen.

Anette Roos, konsultchef på 1177, har märkt av samma problem.

– Vi fick under förra veckan in ett tiotal samtal från framför allt barnfamiljer som rest med barn som haft feber och varit förkylda, säger hon till Hela Gotland – men tillägger att samtalen ”lugnat ner sig” denna vecka.

Pigge Werkelin, entreprenör på Gotland vars bolag bland annat hyr ut stugor, förklarar att det är märkbart mindre folk än en normal sommar.

– Vi har dragit ner kapaciteten på allting till Gotland. Det gäller flyg och båtar. Vi har kanske drygt 50 procent av kapaciteten här. Ett tag trodde vi att vi inte skulle få en enda människa till Gotland, det var katastrof för hela ön, säger han.

Enligt Pigge Werkelin har hans verksamheter, förutom att anpassa kapaciteten till en mindre mängd människor, infört åtgärder som avskärmningar och tillgång till handsprit.

– Det är som en vanlig försäsong på Gotland mitt under högsäsong. Omkring 40 procent kommer inte hit. Det beror på att det inte finns resurser. Vi flyger mindre och båtarna tar bara två tredjedelar mot normalt.

Trångt på stränderna på Öland

Under helgen har det varit mycket trångt på Öland, framför allt i centrala Borgholm. 

På de allmänna platserna följs inte Folkhälsomyndighetens rekommendationer, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. 

Värst är det på öns många stränder och inne i centrum.

Enligt rapporterna från kommuner i Kalmar län följs rekommendationerna däremot på campingar, restauranger och i butiker. 

Glömmer bort

Smittskyddsläkare i Kalmar län, Per-Åke Jarnheimer Olsson, säger att Borgholms kommun har gjort mycket för att motverka trängseln genom att gå ut med information. 

– De flesta vet hur man ska agera, men man verkar ta semester även från covid. 

– Vi kommer förstås inte se några konsekvenser av det här direkt. Om det sker en ökad smittspridning kommer det dröja flera veckor. Det är viktigare än någonsin när man resor att man håller avstånd. Känner man sig lite sjuk eller dålig ska man inte träffa folk över huvudtaget. 

Han säger att smittrisken är hög om många träffas inomhus – men vistas man utomhus i Borgholm och håller avstånd bör inte smittrisken öka nämnvärt. 

Under tisdagen rapporterade Kvällsposten om larm om trängsel på Lyckesand på norra Öland. Då handlade det om att parkeringarna inte räcker till.

– Denna sommar måste vi alla ta en rad tråkiga beslut och ändra våra semesterplaner. Men framför allt måste vi ta ett eget ansvar genom att till exempel välja platser som inte är så tätbefolkade, göra inköp när det inte är så fullt, vända om när det är fullt och välja en annan plats, men också våga säga till om någon kommer för nära, säger Christina Karlberg, länsstyrelsens kommunikationschef, i ett pressmeddelande. 

 

”Vi vill att alla respekterar rekommendationerna”

Många turister på Öland struntar i de regler som finns för att stoppa smittspridningen.

Svenska Jadranka åkte till Kroatien: ”Inte rädd att vara här”

Snart lyfter fullsatta plan från Sverige till den kroatiska kusten – och Jadranka Samanc från Helsingborg är redan på plats.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!