Arkivbild. Pojken på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. Pojken på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Lärarvikarien Rebecka kallades för "fet hora"

Publicerad

Rebecka Rafael, 26, går lärarutbildning och hoppar in som vikarie för att få nyttig erfarenhet. Men efter påhoppet från en elvaåring i södra Malmö har hon tappat lusten.

– Jag sa ifrån när han sparkade boll mot fönstren. Då sa han "blanda dig inte, ät bajs", berättar hon.

Rebecka fick veta att hon var en "fet hora" som skulle "suga kuk".

Rebecka Rafael från Malmö har ett och ett halvt år kvar på den femåriga ämneslärarutbildningen.

Hon hade planerat att undervisa i engelska och religion i gymnasieskolan. Men nu har hon tänkt om.

– Jag vill inte bli lärare längre. I alla fall inte direkt efter utbildningen, säger hon.

– Jag vill ändå jobba inom skolvärlden, kanske som elevassistent först. Sedan får vi se.

Sparkade boll mot fönster

I början av december vikarierade Rebecka på en låg- och mellanstadieskola i södra Malmö. När hon skulle gå hem stod en pojke på skolgården och sparkade boll mot fönstren.

– Jag sa i lugn ton att han skulle låta bli, att fönstren kunde gå sönder, berättar Rebecka.

– Han svarade att jag inte skulle blanda mig. "Ät bajs", sa han. Jag blev chockad och förvånad och gick in för att hitta någon annan vuxen. Men där var ingen.

När Rebecka Rafael kom ut igen höll pojken på att bråka med några flickor.

"Jag vill inte bli lärare längre", säger Rebecka.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Ville inte prata med vuxen

– Han puttade på dem och när jag försökte hjälpa dem blev det bara värre. Han sa "sug kuk din feta hora", och att jag inte skulle lägga mig i.

Rebecka förklarade för pojken att han måste följa med in och prata med med en vuxen.

– Jag la armen om honom för att han skulle komma med. Då sparkade han mig på smalbenen. Han vände sig mot mig, riktigt nära, ansikte mot ansikte.

Då snubblade pojken på bollen och hamnade på marken – precis när några andra lärare äntligen kom ut på skolgården.

– Han reste sig upp och sa "hon slår mig", berättar Rebecka.

Hånflinade när Rebecka grät

– Som tur är hade andra elever sett vad som hände. Jag var så frustrerad att jag började gråta men han bara hånflinade. "Kolla, horan gråter!"

Pojken följde med de andra lärarna in medan biträdande rektor tog sig an Rebecka Rafael.

– Hon sa att skolan hade mycket problem med just den här killen och att hon skulle skriva en incidentrapport. De skulle kontakta hans föräldrar också.

– Jag sa att jag ville veta hur det gick sedan men jag har inte hört något från skolan. Man förväntar att de ska höra av sig och och fråga hur man mår. Man är ju människa.

Jobbar inte på den skolan igen

Efter incidenten tackade Rebecka nej till nästa förfrågan om att vikariera. Men nu har hon återgått till att jobba igen.

– Bara inte på den här skolan. Det säger jag nej till. Jag kände mig så förnedrad, säger hon.

Kvällsposten har sökt rektor och biträdande rektor på den aktuella skolan.

Rebecka har inget emot att framträda med sitt namn men vill inte vara med på bild. Sydsvenskan var först med att berätta hennes historia.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag