Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärarstudent kördes ut – för sin hudfärg

Den 20-åriga lärarstudenten skickades ut ur skolsalen när klassen skulle se och diskutera en film där huvudpersonerna var svarta. Enda skälet var hennes hudfärg. OBS! Bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Christer Wahlgren

Den 20-åriga lärarstudenten skickades ut ur skolsalen när klassen skulle se en film där huvudpersonerna var svarta. Enda skälet var hennes hudfärg.

"Hon skulle hämma diskussionen", förklarade läraren för henne.

Kvinnan är själv svart och har nu anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Den unga kvinnan bor i Hässleholm, men läser till lärare på Malmö högskola. En del av utbildningen var i början av året förlagd till Eslöv, där kandidaterna skulle närvara och praktisera i undervisningen för högstadiet på Ekenässkolan.

I ett moment skulle de och eleverna analysera och diskutera en förevisad film där svarta skådespelare dominerade handlingen.

"Läraren sa till mig att jag jättegärna fick vara med på andra lektioner, men inte just denna eftersom jag är svart, precis som personerna i filmen", skriver kvinnan i sin anmälan.

Vidare:

"Min närvaro skulle leda till att det inte skulle bli samma öppna diskussion i klassrummet. Att ha en svart lärarkandidat skulle hämma eleverna, fick jag förklarat för mig och av den anledningen fick jag inte delta i lektionen."

Djupt kränkt

"Det var bara min hudfärg som hindrade mig från att få ta del av utbildningen, inget annat", konstaterar 20-åringen i sin anmälan till DO, som ännu inte hunnit handlägga ärendet.

Filmen med dess innehåll av rasmotsättningar och konflikter skulle ligga till grund för en öppen diskussion och debatt bland eleverna om mänskliga rättigheter, fördomar och tolerans.

Läraren motiverade sitt beslut att stänga ute studenten med att klassen vid ett tidigare tillfälle sett en film med unga svarta kriminella pojkar, vilket inte fallit väl ut.

Lärarstudenten kände sig djupt kränkt av särbehandlingen. Också flera klasskamrater reagerade. Hon informerade sin handledare samt rektorn på Ekenässkolan, Mikael Wahlberg.

Avvaktar DO:s handläggning

Han rapporterade om incidenten till kommunens grundskolechef och till personalchefen på Barn- och utbildningsförvaltningen. Och tog själv initiativ till ett allvarligt disciplinärt samtal med den aktuella läraren.

– Det är min bestämda uppfattning att läraren tog till sig budskapet. Och visade förståelse för den kritik som riktats mot  initiativet att skicka ut eleven från filmvisningen, säger Mikael Wahlberg.

I stora drag finns en samstämmighet i beskrivningen av vad som hände.

– För skolans del har vi rett ut misshälligheterna. Nu avvaktar vi DO:s vidare handläggning. Vi kommer säkert att få yttra oss dit också, säger Mikael Wahlberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!