För tjugo år sedan fick Sara Bruun ett telefonsamtal från sin gamla rektor som ändrade allt – hon blev ombedd att ta en tjänst som språklärare när tanken var att hon skulle blivit socionom.
– I dag är jag glad att jag vågade vara knäpp, rolig och rädd. Det är ett yrke där du måste ha förmågan att bygga relationer, säger Sara Bruun.
Sara Bruun beskriver sin första tid som lärare som tuff – flera gånger bröt hon ihop efter lektionstid och övervägde att säga upp sig. I dag är känslan annorlunda, trots att hon fortfarande kan bli illa berörd av vissa elevers trasiga hemförhållanden.
– Min komplexa vardag är en bergochdalbana. Jag försöker hitta just det där som motiverar var och en av eleverna.
I ”Sommar i P1” berättar Sara Bruun om olika situationer och möten med elever som etsat sig fast i hennes minne något extra.
Hon kritiserar föräldrars krav på lärarna att sätta högre och högre betyg och det svävande hotet för skolan att mista skolpengen om eleven byter skola.
– Föräldrar och barn är kunder på skolmarknaden. Och kunden har väl alltid rätt, säger hon.
”Säger som Tegnell”
I dag känner hon sig trygg i sin lärarroll och har fått Kungliga Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning och tilldelats den Europeiska kvalitetsutmärkelsen ”The European Language Label”.
Enligt Sara Bruun ligger framgången i att ändra en negativ kultur i klassrummet.
Hon menar att flera av de elever som stökar och vägrar skolarbetet egentligen döljer att de inte kan läsa och skriva. Då gäller det att bygga relationer med både eleven som individ och klassen som grupp.
Sara Bruun menar att det finns en felaktig bild om att elever som inte kan läsa och skriva är utlandsfödda – under hennes år som lärare i Skåne har hon främst undervisat svenskfödda barn.
– Säger som Tegnell, håll i och håll ut.
Tre veckor
Sara Bruun berättar att det brukar ta tre veckor för henne att ändra attityden i klassen.
– En kollega undrade för ett tag sedan vad jag gör för att få eleverna snälla som labradorer. Det är träning och att vara konsekvent, säger Sara Bruun i programmet.
Sara Bruun berättar om utmaningarna i att skolorna har en budget som lärarna måste förhålla sig till. Men, när hon lyckas hjälpa och motivera en ungdom överskuggar det alla andra svårigheter med yrket.
– Att nå fram till en ungdom med en krokig bakgrund betyder allt.
”Sommar i P1” släpps som podd klockan 07.00 och sänds klockan 13.00 i P1 och Sveriges Radio Play.