Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärarens protest mot rektorns avstängning – säger upp sig

Mattias Liedholm stängdes av från sin tjänst.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Slöjförbudet har blivit en infekterad fråga i Skurup.
Foto: M. SPENCER GREEN / AP

Efter det infekterade slöjförbudsbråket i Skurup har rektorn Mattias Liedholm stängts av från sin tjänst.

Nu väljer läraren Ulf Hegelund, 66, att säga upp sig i protest.

– Jag vill inte arbeta i en organisation som fungerar på det viset, säger Ulf Hegelund.

Skurups kommun har beslutat att införa slöjförbud för personal och elever på kommunala skolor. 

Mattias Liedholm, rektor på Prästamosseskolan har stängts av från sin tjänst. Det efter att hankritiserat kommunens ledning och vägrat implementera beslutet, som han menar bryter mot Sveriges grundlag.

Under torsdagsmorgonen har läraren Ulf Hegelund, 66, sagt upp sig från sin tjänst i sympati för rektorn, vilket även Svenska Dagbladet skrivit om.

– Jag har valt att göra det för att jag blev besviken när jag fick höra om Mattias avstängning och jag vill inte arbeta i en organisation som fungerar på det viset. Jag har ingen lust att associeras med Skurups kommun längre, säger Ulf Hegelund.

Han tror att fler medarbetare kommer säga upp sig om Mattias inte får komma tillbaka. 

– I stort sett alla jag pratat med under dagen går i de tankarna men det är ett stort beslut att ta för människor som är beroende av sin lön, jag har fördelen att ha pension. Min gissning är att det kommer bli många avhopp när terminen är slut. Skurups kommun som har fått ett halvtaskigt rykte i lärarkretsar kommer ha svårt att rekrytera, säger Ulf Hegelund.

Skurups kommun menar att avstängningen inte har med slöjförbudet att göra.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kan tänka sig att komma tillbaka

Han anser att Skurups kommun har visat prov på dåligt ledarskap och att avstängningen skötts dåligt men han hoppas att Mattias kommer tillbaka.

– Mattias har ju själv uttalat att han inte riktigt ser en väg tillbaka men jag hoppas att han har fel. Han är en bra chef och bra för skolan. Om Mattias väljer skulle komma tillbaka är han hjärtligt välkommen att ringa mig så kan jag tänka mig att överväga att komma tillbaka jag också, säger Ulf Hegelund.

Själv tycker han med Mattias Liedholm i hans ställningstagande.

– Min principiella åsikt är att på skolan ska svensk lag råda och religiösa symboler är tillåtna i skolan, som att bära kors eller ha en kippa. Att man då fattar ett sådant här beslut på kommunal nivå och sedan försöker få en rektor att implementera något som är ett lagbrott. Det är trams. Då är man helt ute och cyklar, Ulf Hegelund.

Skol- och utbildningsförvaltningens chef Anders Grundberg har tidigare sagt att avstängningen inte har något att göra med Mattias Liedholms vägran att införa slöjförbud. 

– Det enda jag kan säga om utredningen är att det inte handlar om slöjförbudet eller agerandet i detta, har Grundberg tidigare sagt till TT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!