Läraren lyfte ut stökig elev – kommun frias

Foto: Christer Wahlgren

Hur hårt får en lärare egentligen ta i när det gäller besvärliga barn?

Den stökige sjätteklassaren blev för mycket för läraren som tog ett hårt grepp om pojken och lyfte ut honom ur klassrummet.

Höörs kommun stämdes på skadestånd, men nu väljer Lunds tingsrätt att gå på kommunens linje och ogilla käromålet.

Händelsen inträffade redan 2008 men först i dag, torsdag, kommer domen från Lunds tingsrätt. Det var i samband med att klassen på en mellanstadieskola i Höör hade diagnostiskt prov som eleven satt och filade med en linjal på sin bänk.

Fick nog

Trots att läraren flera gånger bad honom sluta fortsatte han att fila. Till slut fick läraren nog och lyfte ut pojken ur salen.

Till följd av lärarens grepp fick pojken röda märken på sina handleder och armar och han fick även en rodnad på ryggen, har Skånska Dagbladet tidigare rapporterat.

Familjen till sjätteklassaren anmälde händelsen till barn- och elevombudet (BEO) som efter utredning krävde Höörs kommun på 15 000 kronor i skadestånd för att läraren använde mer våld än nöden kräver.

– Vi har tillämpat den lagstiftning som finns på området och vi har också tittat på den tidigare praxis som finns på området, och då vill jag påstå att det här är ett klart fall, säger Caroline Dyrefors Grufman, Skolinspektionens barn- och elevombud, till TV4 Nyheterna.

Inte acceptabelt

Förlikningssamtal mellan parterna hölls men ledde ingenstans, i stället stämde BEO kommunen.

– Nämnden står mycket tydligt bakom att vi inte kan förlika oss. Elevens beteende kan inte vara acceptabelt. Han stör hela sin klass och sätter läraren i en svår situation. Det är viktigt att få det prövat, har Björn Andreasson, ordförande i barn - och utbildningsnämnden tidigare sagt till Skånskan.

Klockan elva på torsdagen meddelade Lunds tingsrätt sin dom i tvistemålet. Tingsrätten meddelade att käromålet ogillas.

I sin bedömning skriver domstolen att läraren var tvungen att få ut eleven ur klassrummet så fort som möjligt. Frågan som tingsrätten ställer sig är om det våld som använts varit i proportion till syftet. Rätten gör där bedömningen att läraren inte använt något övervåld, utan använde den mängd som krävdes för att få ut eleven och återställa ordningen i klassrummet.

Tingsrätten skriver också i sin bedömning att alla de hördas uppgifter måste bedömas med särskild försiktighet eftersom den aktuella händelsen inträffade för sex år sedan.

Lunds tingsrätt beslutar även att de båda parterna får bära sina egna rättegångskostnader.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!