Läraren Andreas, 41, undervisar – utklädd

Isaac Newton har undervisat på Axonaskolan i Tollarp.
Foto: Privat
Även uppfinnaren Nicola Tesla har varit där.
Foto: Privat
Är det enklare att lära ut Pythagoras sats – utklädd till Pythagoras? Det tror Andreas.
Foto: Privat
Och så här ser han ut i vanliga fall.
Foto: Privat

Hur får man som lärare fram sitt budskap till högstadieelever?

Andreas Andersson i Tollarp har ett mycket framgångsrikt knep.

Genom åren har han fått dit föreläsare som Albert Einstein, Alexander Graham Bell och Isak Newton.

Hur skulle du reagera om det, framför dig i kassan i affären, stod en blåmålad man till synes gravallvarlig?

Ingenstans antyds att det skulle vara något skämt på gång. Ja, så kan det vara när läraren Andreas Andersson, 41, är i gång.

Foto: Privat

– En gång var jag utklädd till karaktären "Beast" från filmen X-men. Han är vetenskapsman, och när jag blev hungrig gick jag in i affären och köpte en baguette för att se hur folk skulle reagera.

Men trots att han var helt blå i ansiktet med skägg och glasögon, var det knappt någon som sa något. Alla spelade med.

– Kassörskan höll ett poker face och sa att "det blir 39,50, tack". Jag kan bara tänka mig att de som stod i kön hade historier att berätta vid middagsbordet senare...

Andreas Andersson som Albert Einstein.
Foto: Privat

Rockar sockorna – varje dag

En kul anekdot, kanske – men vad är nu detta om då? Andreas Andersson har den senaste tiden uppmärksammas medialt, bland annat i Aftonbladet, för sin något udda, men unika, arbetsmetod. Den går helt enkelt ut på att han vid undervisningen går fullständigt in i rollen som olika karaktärer – dels för att göra undervisningen roligare, men också mer pedagogisk.

Till vardags är han matte- och NO-lärare på Axonaskolan i Tollarp och hela idén grundar sig i att han vill att eleverna ska vara sig själva i alla lägen.

–  Jag "rockar sockorna" varje dag och har olika strumpor. Det finns ett fint initiativ som syftar till att uppmärksamma våra olikheter, främst för downs syndrom. Men jag tar det ett steg längre och har det varje dag, säger Andreas.

– Elever måste våga vara annorlunda, de måste våga gå sina egna vägar och inte bara lyssna på kompisar. Utan våga stå upp för sina egna ideal. Det har jag manifesterat i några år.

Charles Darwin har undervisat på Axonaskolan.
Foto: Privat

Hade "Charles Darwin" på besök

Och när läraren en gång var så långhårig och skäggig fick eleverna bestämma hur han skulle se ut framöver, med olika frisyrer och skäggvarianter ända fram tills att allt var avklippt.

Många timmar hos frisören krävdes, förstås – men så började det. Och sedan dess har det utvecklats till att Andreas Andersson undervisar genom att gestalta olika karaktärer. Är det Pythagoras sats som ska läras ut – ja, då kommer han utklädd till Pythagoras.

Han har också gestaltat karaktärer ur serien Tintin och undervisat som historiskt kända vetenskapsmän. Som när Alexander Bell berättade om telefonen. Eller Charles Darwin förklarade evolutionsteorin.

– Eleverna tycker det är jättekul och de tar till sig det på ett annat sätt. Det har jag märkt, att läser de om Charles Darwin i nian minns de senare att "just det, det var han med fåglarna", säger Andreas som även gör en slags "teater" för att förklara det han undervisar.


Både frisyr och skägg ska fixas för undervisningen.
Foto: Privat

Spenderar mycket tid hos frisören

Andreas går in för karaktärerna fullt ut och gestaltar dem i hur han pratar och hur han beter sig. Underhållande och pedagogiskt – som den gången Albert Einstein använde flytande kväve i aulan...

– Men det tar mycket tid och förberedelser. De veckorna jag håller på säger jag till familjen att de får räkna med att inte ha mig under veckan.

Visst tar det mycket tid. Både att hitta och köpa rekvisita, men också att vara hos frisören. Ibland kan han spendera flera kvällar i veckan – flera timmar – hos frisörerna hos "Ett strå vassare" i Tollarp.

– Jag blir något av en försökskanin, de får på så sätt anledning att testa saker de annars inte behöver. Men jag vill inte vara till last utan håller på så länge de också har nytta av det, förklarar han.


Även Kapten Haddock från Tintin har varit på skolan.
Foto: Privat

"Vi har skitkul på jobbet"

Kollegerna och rektorerna då? Tja, de skrattar mest, enligt Andreas. Och ibland tycker de kanske att det är märkligt.

– Jag hade en rektor en gång som var lite äldre och som inte såg mig i ögonen när han pratade. Jag hade discobollsfrisyr då med tofsar i regnbågens alla färger, säger Einstein.

Förlåt, Andreas.

Oavsett är det ett sätt att visa: Det är helt okej att vara annorlunda. Och sedan gör det undervisningen roligare, förstås.

– Vi har skitkul på jobbet och mina barn ser också att andra tycker det är coolt. Annars kan det vara jobbigt med en pappa som beter sig så här. Men familjen är med på noterna och förstår anledningen till pappas knaserier.

På Facebook läggs också karaktärerna ut i ett särskilt syfte:

– Man ska inte använda Facebook och sociala medier till att dissa. Istället lägger jag ut saker som folk kan ha roligt åt, man behöver inte vara stel och tråkig.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!