Läraren: "Ahmed hade
tydliga ambitioner"

Ahmed Obaid blev 16 år gammal.
Foto: Privat
Lise-lott Nilsson var Ahmed Obaid rektor på Värner Rydénskolan i Malmö.
Foto: Privat
Skånska dagbladet 8 oktober 2015.
Foto: Skärmdump
P4 Malmöhus 8 oktober 2015.
Foto: Skärmdump
Sydsvenska dagbladet 8 oktober 2015.
Foto: Skärmdump
Danska Utdanning 30 oktober 2015.
Busshållsplatsen där Ahmed Obaid sköts ihjäl. Människor har samlats under hela dagen för att lämna blommor och tända ljus.
Foto: JENS CHRISTIAN
Busshållsplatsen där Ahmed Obaid sköts ihjäl. Människor har samlats under hela dagen för att lämna blommor och tända ljus.
Foto: JENS CHRISTIAN
Mörkret lystes upp av flera ljus utanför Ahmed Obaids gymnasieskola.
Foto: JENS CHRISTIAN
Vänner och Rosengårdsbor samlas vid platsen där Ahmed Obaid mördades.
Foto: JENS CHRISTIAN
Under fredagen manifesterade hundratals personer på Rosengård. Manifestationen ordnades bland annat av Ahmed Obaids anhöriga.
Foto: JENS CHRISTIAN
1 / 12

En engagerad elev med tydliga mål.

Vid flera tillfällen vad det Ahmed Obaid som talade för eleverna när media kom på besök på Värner Rydénskolan i Malmö.

– Han hade tydliga ambitioner och mål och jobbade för att uppnå det, säger Lise-lott Nilsson, före detta rektor på Värner Rydénskolan.

På fredagskvällen hålls en manifestation för Ahmed vid mordplatsen.

I flera pressklipp från lokaltidningar och radio syns Ahmed Obaid där han pratar om situationen på sin skola och läxhjälpsprojekt.

– Jag brukade gå ut och fråga om det var någon som ville prata med media när de kom hit. Och det ville han. Han var engagerad, säger rektor Lise-lott Nilsson.

Hon har bilden av Ahmed som en ung, engagerad kille med tydliga mål i livet. Redan när Ahmed Obaid gick i årskurs nio berättade han att han ville bli apotekare, första målet var att få bra betyg och komma in på gymnasiet.

– Han hade tydliga ambitioner och mål och jobbade för att uppnå det.

Vid busshållplatsen, där Ahmed Obaid mördades möter Kvällsposten en kvinna i vit sjal. Hon har tårar i ögonen och berättar att hon varit pojkens modersmålslärare på Värrner Rydénskolan. Hon känner den mördade pojkens familj, men vill vara anonym.

– Jag och flera av skolans andra mentorer var hos familjen nu på morgonen, men varken socialen eller andra myndigheter fanns på plats för att stötta dem. Man blir chockad, familjen är helt förstörd i sin sorg.

Pluggade extra inför matteprov

Även Ahmeds gamla lärare känner igen bilden av en ambitiös kille. På torsdagsmorgonen väckte hans mamma honom tidigt för att Ahmed ville hinna plugga lite extra inför ett matteprov han skulle göra på fredagen.

– Han vill få A på provet och hans mamma satt och studerade med honom. På kvällen ville Ahmed gymma och hans mamma lånade därför ut sitt busskort. Innan han gick ut förmanade hans pappa honom och påminde om provet nästa dag, att han skulle komma hem tidigt. Men han kom aldrig hem, säger kvinnan.

Minnesstund på skolan

Ahmed Obaid gick ut nian på Värner Rydénskolan i juni månad. Och sedan årsskiften har Lise-lott Nilsson en ny tjänst som grundskolechef på Svedala kommun. Under fredagen valde Lise-Lott Nilsson att åka till hennes, och Ahmed Obaids, gamla skola.

– Jag valde att åka dit och vara med på krisgruppens träff. Jag kände att det var viktigt, rent personligt hade jag ett behov av att vara där.

Många gamla kamrater

Även flera före detta elever, som gick på skolan med Ahmed Obaid, kom till skolan under fredagen.

– Det kom en hel del gamla skol- och klasskamrater. Det var en stor samling i aulan. Det påverkar allt och alla.

Lise-lott Nilsson tror att även de som inte kände Ahmed Obaid påverkats av det som hänt.

– Hans unga ålder. Man förstår inte hur det kan ske, säger hon.

Busshållsplatsen där Ahmed Obaid sköts ihjäl. Människor har samlats under hela dagen för att lämna blommor och tända ljus.
Foto: JENS CHRISTIAN

Vid hållplatsen där Ahmed Obaid sköts ihjäl tänder människor ljus och lämnar blommor. Samtidigt fortsätter det normala livet, folk går på och av bussen.

Ett stenkast bort, i en källare har Somaliska Freds i Rosengård sin lokal. Där träffar vi Balqisa Abdi, 19 år, som var på väg till föreningslokalen på torsdagskvällen när mobilen började ringa. 

– När jag kom fram var hela området avspärrat. Samtidigt fick jag samtal och sms om att en ung kille dödats. Det är sjukt att det som händer här har blivit en vardag för oss. 

Balqisa Abdi, 19 och Hashim Abdikarem, 24 är förkrossade över moret på 16-åriga Ahmed.– Ett barn, vem skjuter ett barn? frågar sig Balqica.
Foto: JENS CHRISTIAN

Balqisa Abdi och föreningen nattvandrar varje fredagskväll för att skapa trygghet i Rosengård. Hon känner de flesta i området och minns Ahmed.

– Han var alltid glad, en person som aldrig sökte bråk. Det är helt sjukt, det är sjukt oavsett om han varit stökig. Ett barn, vem skjuter ett barn?

Det finns områdespoliser i Rosengård men Hashim Abdikarem, 24, tror inte det räcker.

– Det behövs något som ungdomarna kan göra, en fritidsgård. Och polisen måste skapa mer dialog med ungdomarna, säger han.

Mahmoud, 21, har bott i Rosengård hela sitt liv. Nu är han rädd för utvecklingen han ser i sin stadsdel.
Foto: Jens Christian

Mahmoud är 21 år och uppvuxen i Rosengård. Han har aldrig varit rädd i sitt område, men efter mordet på Ahmed har känslan av trygghet försvunnit.

– Om en 16-årig kille som inte har något med droger och kriminalitet att göra blir skjuten mitt framför massa människor, då kan det hända mig också. Det kan hända vem som helst.

Två pojkar i tolvårsåldern nickar. De är också oroliga. De stod vid en kiosk i närheten av busshållsplatsen när de plötsligt hörde flera smällar.

– Vi trodde det var raketer eller smällare, men det var skotten. Det är sjukt. Han var inte så mycket äldre än oss.

Mahmoud vill inte skylla på polisen. Han vill att politikerna ska ge de resurser som Malmöpolisen behöver. 

– Det krävs brottsförebyggande arbete, polisen måste vara här i Rosengård innan morden sker. Titta nu, nu står polisen här, varför gör dom det först nu, säger han och pekar på polisbilen som står en bit bort.

Även tullen borde få mer pengar tycker Mahmoud, så att färre vapen kommer in i landet. Det finns redan för mycket vapen i omlopp i staden.

– Vill du, kan du få tag på ett vapen bara du går runt hörnet här. Det är för låga straff, lagarna är ett skämt, de måste skärpas. Tas du med ett vapen släpps du på fri fot så fort du erkänner. Vad tror du händer? Det är bara att ringa ett par samtal, så har du ett nytt vapen.

Suvada är inte orolig hemma i Rosengård, men hon är förtvivlad över mordet och känner med familjen.
Foto: Jens Christian

Suvada bor på andra sidan Amiralsgatan med sin man och sina barn. Hennes 16-åriga son var på fotbollsträning på torsdagskvällen när Suvadas telefon ringde.

– Det var min mamma som sa att hela området var avspärrat. Jag gick in och läste på nätet och såg att en 16-årig pojke blivit skjuten. Tills min man fick tag på vår son var jag väldigt orolig! Det spelar ingen roll vems barn det är, det är förfärligt det här. Men jag känner mig ändå trygg i området.

Under fredagenskvällen samlades flera hundra på Rosengård för att hedra Ahmed Obaids minne.
Foto: JENS CHRISTIAN

På fredagskvällen hålls en manifestation i Malmö för Ahmed, på platsen där han mördades. Hundratals personer samlades.

Zohair har bott på Rosengård i 14 år. Dagen efter mordet anslöt han till manifestationen för att hedra den mördade 16-åringen.
Foto: undefined

– Det är viktigt. För varje år jag har bott här blir det värre. Det gör ont i hjärtat när det är unga personer som drabbas. Och vem vet vem som drabbas nästa gång. Jag är väldigt ledsen för det som har hänt, säger Zohair, som bott på rosengård i 14 år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!