Lärare stämmer friskola – ville inte ta kollega i hand

Publicerad

En lärare som inte ville ta manliga kolleger i hand kallades in till rektor.

Antingen skulle hon anpassa sig – eller sluta på den skånska friskolan.

Nu stäms skolan på 120 000 kronor, skriver Arbetet.

En kvinna som jobbade som lärarvikarie på en skånsk friskola fick sluta sitt jobb efter att hon inte tagit sin kollega i hand.

Kvinnan skulle hoppa in som lärare några dagar under höstterminen 2016, skriver tidningen Arbetet. Skolan där hon jobbade var välkänd för henne eftersom hon själv pluggat där och även arbetat där tidigare.

Lärarvikarien är muslim och uttrycker att hon enligt sin personliga tolkning av religionen inte kan ta män i hand. Under tiden på skolan hälsade hon på alla kolleger, men när hon träffade på en man bugade hon i stället lätt och la handen på hjärtat.

Kallades in på samtal

En skolvärd på skolan reagerade på kvinnans ovilja att skaka hand med män. Han konfronterade henne med saken, och någon dag senare kallades kvinnan in till rektorn.

Rektor sa till kvinnan att alternativa sätt att hälsa krockar med skollagen och skolans värdegrund, och att kvinnan borde anpassa sig om hon ville vara kvar.

Då valde kvinnan att inte längre hoppa in som vikarie på skolan och lönen stoppades för de inplanerade dagarna.

Stäms på skadestånd

Nu stämmer kvinnas fackförbund Unionen den skånska friskolan för diskriminering. Facket menar att det handlar om direkt diskriminering mot kvinnan och även indirekt diskriminering, eftersom hälsningspolicyn utesluter en hel grupp. Unionen kräver 120 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Kvällsposten har sökt Unionen som inte kommenterar det aktuella fallet under tisdagen. Lärarnas riksförbund säger i en kommentar till Skolvärlden att skolorna borde vara mer flexibla än den skånska friskolan varit.

 – Att skaka hand är den svenska kulturen och har man flyttat hit får man försöka ta till sig det. Men är det omöjligt så får måste det accepteras. Det handlar om starka känslor hos personen som känner sig tvingad, säger Catharina Niwhede från Malmö som är ordinarie ledamot i Lärarnas Riksförbund. 

 

Andra liknande fall

• I december 2016 stämde Diskrimineringsombudsmannen (DO) 100 000 kronor i skadestånd till en muslimsk tandläkare som inte fick bära engångsärmar, uppger nyhetsbyrån Siren.

• Under förra året lade DO däremot ner ett fall där en arbetssökande på ett flyktingboende inte kunde skaka hand med kvinnor. DO drev inte fallet vidare eftersom mannen uppenbarligen inte kunde utföra alla arbetsuppgifter. 

• Organisationen Malmö mot diskriminering stämde under fjolåret Helsingborgs kommun för att en man som inte ville hälsa på kvinnor fick arbetspass indragna, skriver Arbetet.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag