Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lärare sparkades efter
islamkritik – får stöd av JK

"Jag tycker att man ska få kritisera en livsåskådning eller religion", sa läraren till SVT. Nu ger Justitiekanslern stöd till läraren – och kritiserar Lunds kommun. Foto: LISA MATTISSON

På Twitter menade den vikarierande läraren att islam är en rasistisk hatideologi som uppmanar till folkmord – och fick sparken.

Ett år innan dess sparkades läraren från Lunds kommun, även då för kommentarer om andra religioner.

Lunds kommun kritiseras av Justitiekanslern som menar att läraren utnyttjat sin grundlagsskyddade yttrandefrihet.

För drygt ett år sedan arbetade läraren som vikarie på en skola i Lunds kommun. På sitt privata Twitterkonto uttryckte då läraren, vad som kan uppfattas som, nedlåtande kommentarer om asylsökande och religionstillhörighet.

När skolledningen fick reda på vad som skrivits svarade de med att arbetsbefria läraren återstående tid av vikariatet. 

"Dina inlägg på Twitter är inte förenliga med den värdegrund som svensk skola vilar på", skrev Lunds kommun i sitt beslut.

"Ja, det har jag skrivit"

Under höstterminen i år fick läraren ett nytt jobb. Nu i Bromölla kommun. 

Då uttryckte läraren återigen sina åsikter på Twitter. Den här gången om islam. Enligt SVT Nyheter skrev läraren bland annat att islam är en rasistisk hatideologi som uppmanar till folkmord.  

Läraren och elever på reagerade på vad som skrevs – och läraren fick återigen sparken.

– Ja, det har jag skrivit. Jag tycker att man ska få kritisera en livsåskådning eller religion. Det finns säkert lärare som har värre åsikter men som inte säger det. Jag har uttryckt det som att jag inte vill drabbas av den typen av våld som Islamiska Staten står för, sa läraren till SVT Nyheter Skåne. 

Får kritik

Men läraren har fått en viss upprättelse. 

Justitiekanslern utredde ärendet och kom fram till att det var fel att sparka läraren. Lunds kommun kritiseras av JK som menar att läraren enbart utnyttjade sin grundlagsskyddade yttrandefrihet. 

Kritiken rör dock inte Bromölla kommun. I det fallet har inte JK uttalat sig ännu. Däremot ändrade Bromölla kommun sina anställningsrutiner – där kommunen ansåg att man brustit.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!