Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lärare sparkades – får 739 800 i skadestånd

Han avskedades för att ha släppt bänklock på en elevs huvud. Nu återkallar Kristianstads kommun avskedet och ger läraren 739 800 kronor. Dessutom får han ett positivt tjänstgöringsintyg, skriver Kristianstadsbladet.

Den 14 februari i fjol ska en lärare ha släppt ett bänklock i huvudet på en elev. Eleven hade stuckit in huvudet i bänken och hållit för öronen för att det var för stökigt i klassrummet. Läraren ska ha uppfattat det som en provokation och därför agerat som han gjorde. Händelsen polisanmäldes och läraren fick sparken. Därefter följde en lång process - Sveriges Skolledarförbund begärde att avskedet skulle ogiltigförklaras, facket sa att avskedet stred mot lagen om anställningsskydd.

Facket stämde kommunen

Trots lokala och centrala förhandlingar kom parterna inte överens - då stämde facket Kristianstads kommun inför Arbetsdomstolen, skriver Kristianstadsbladet.

Nu har tvisten resulterat i en förlikning eftersom det inte är klarlagt vad som hände den 14 februari. Läraren har ändrat sin version och förnekar både att han har uppfattat elevens agerande som en provokation och att han ska ha släppt bänklocket i huvudet på eleven.

Får skadestånd

Därmed står ord mot ord och kommunen återkallar avskedandet. Utbildningschefen Kenth Olsson säger till tidningen att summan som läraren får ungefär motsvarar 21 månadslöner. Tjänstgöringsbetyget kommer innehålla goda vitsord där det framgår att kommunen med nöje kan lämna läraren sina bästa rekommendationer, skriver Kristianstadsbladet.

– Vår uppfattning vad gäller våld mot elever står fast. Det är alltid oacceptabelt, säger Kenth Olsson till tidningen.

Johanna Darnéus

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!