Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärare hotade och skrek på sina elever

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Shutterstock

En lärare verksam i Skåne har under en lång tid skrämt, hotat och skrikit på sina elever. 

Hon har flera gånger anmälts till Skolinspektionen, och nu dras hennes lärarlegitimation in, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.  

Läraren ska ha arbetat på fler skolor i nordvästra Skåne de senaste tio åren, och på de allra flesta av dem ska problem ha uppstått. 

I vissa fall har det gått så långt att vissa elever varit rädda för att vara ensamma med henne. Bland annat ska hon ha hotat ett barn att äta upp sin mat och blivit arg när elever inte förstått saker i klassrummet, och ofta skrikit och varit otrevlig mot eleverna. 

Läraren själv uppger enligt SVT att hon betett sig som hon gjort på gjort av att personalsituationen varit ansträngd och att andra lärare talat illa om henne. 

Får indragen lärarlegitimation

Flera gånger har hon anmälts till Skolinspektionen, och enligt dess utredning har man flera gånger försökt lösa situationen genom stödsamtal och extrainsatt stöd i klassrummet, och i vissa fall har hon till och med placerats på andra skolor. Ingen av dessa åtgärder ska ha förändrat lärarinnans beteende. 

Nu har Lärarnas ansvarsnämnd beslutat att återkalla hennes lärarlegitimation. En sådan åtgärd är väldigt ovanlig.

En lärare utan legitimation kan i teorin arbeta, men det är svårt att få det att fungera i praktiken. 

– Det är upp till huvudmannen som anställer läraren, men i praktiken är det svårt att få en anställning eftersom du inte kan sätta betyg självständigt. Enligt skollagen kan den som saknar lärarlegitimation endast anställas ett år i taget, säger Nils Penton, jurist på Skolverket, till SVT Helsingborg.