Läraren pratade om två elever som läraren undervisar. Foto: ShutterstockLäraren pratade om två elever som läraren undervisar. Foto: Shutterstock
Läraren pratade om två elever som läraren undervisar. Foto: Shutterstock
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

Lärare hängde ut elever – i högerextrem podd

Publicerad

Den lärare i Kävlinge kommun som deltagit i ett nazistmöte medverkade i en högerextrem podd – där två elever, som är ensamkommande pojkar, hängdes ut.

Tillsammans med programledarna spekulerar läraren om barnens "egentliga" ålder.

– De har tack och lov inte gjort någon illa, säger läraren i podden, enligt SVT Sydnytt. 

I en granskning som Sydsvenskan tidigare gjort framkom det att läraren från Kävlinge kommun besökt ett nazist möte och var med i en rad nationalistiska och högerextrema grupper på Oopih.com. Sajten en motsvarighet till Facebook till högerextrema.

Nu berättar SVT Sydnytt ytterligare uppgifter kring läraren. Läraren besökte podden "Ingrid och Conrad", fast med ett annat namn. Podden leds av programledare Ingrid Carlqvist, som tidigare berättat att hon kan tänka sig att samarbeta med den nazistiska moståndsrörelsen Nordiska motståndsrörelsen. 

Spekulerar om elevers ålder

I podden pratas det bland annat om två elever läraren har i sin klass. Läraren berättar att eleverna är två ensamkommande pojkar – och ber programledarna därefter att gissa deras ålder. 

Carlqvist tror att pojkarna har rynkor och den andra programledaren tror att de har skägg.

– Jag tror att båda killarna skulle gå i åttan eller nian, säger läraren, enligt SVT.

– De har tack och lov inte gjort någon illa. 

"Haft ögonen på dem"

Programledaren Ingrid Carlqvist påstår att eleverna ljuger om sin ålder, och frågar sig varför. Enligt SVT konstaterade Carlqvist att de kanske ljög om sin ålder för att de är intresserade av yngre tjejer.

– Ända sen de kom till min klass har jag haft ögonen på dem, och då på tjejerna. Skulle de börja, då jäklar, kommenterade läraren, enligt SVT. 

Läraren är anmäld till Skolinspektionen, som startat en utredning. I den utredningen ingår även lärarens medverkan i podden, enligt SVT. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag