Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärare blev kallad ”hora” – två pojkar polisanmäler

Dramat utspelades i ett klassrum i Nybro den 8 mars. En upprörd åttondeklassare kallade sin lärare för ”hora”. (Genrebild)Foto: CHRISTER WAHLGREN
Det finns nu två anmälningar mot samme lärare för misstänkt ofredande, berättar polisens presstalesperson Robert Loeffel.Foto: POLISEN

Läraren i Nybro som ingrep när en elev hade använt skällsordet ”hora” har blivit polisanmäld av två elever. De anser sig ha blivit felaktigt avvisade.

– Vi fick den andra anmälan hit till oss i dag, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Den utpekade läraren misstänks för två fall av ofredande. Han har inte blivit förhörd.

Bråket utbröt i en åttondeklass på en av högstadieskolorna i Nybro den 8 mars.

När en kvinnlig lärare samlade in elevernas mobiltelefoner ska en upprörd pojke ha kallat henne för ”hora”. En manlig lärare hörde vad som hände och ingrep.

Polisen har tidigare sagt att mannen tog tag i pojken och avvisade honom från klassrummet – och att pojken och föräldrarna sedan anmält detta som ett ofredande.

En likadan anmälan

Den polisanmälan har varit känd i en vecka. På måndagen meddelade polisen så att det finns ytterligare en anmälan i samma ärende – från en annan pojke i samma klass.

Båda anmälningarna gjordes samtidigt.

– Den andra anmälan får vi först nu eftersom den behövde kompletteras för att kunna godkännas. Den har blivit tillgänglig för oss i dag, säger Robert Loeffel.

– Det är två 14-åriga pojkar som alltså gör var sin anmälan om ofredande. Läraren har hittills inte delgetts misstanke om brott och inte heller förhörts.

Fel pojkar utpekade

Pojkarna och deras föräldrar hävdar inte bara att den manlige läraren varit alldeles för våldsam, utan även att han ska ha ingripit mot helt fel personer.

Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

– De upplever inte att pojkarna har gjort något som motiverar lärarens agerande mot dem, säger Robert Loeffel.

Anmälarnas version av händelsen är att pojkarna hörde hur en klasskamrat – en tredje person – kallade läraren för ”hora”.

Ville hjälpa läraren

De båda 14-åringarna ville hjälpa sin lärare, hävdar de. Det var när de protesterade mot förolämpningen och ingrep mot kamraten som den manlige läraren gav sig på dem.

– Det är detta som vi nu får titta på, säger Robert Loeffel.

– Anmälningarna går till en utredare hos polisen i Nybro. Jag kan inte svara för vilka åtgärder han sedan vidtar.

Både politiker och fackliga företrädare har upprörts över händelserna i Nybro.

Många kommenterade

Roger Haddad (L), skolpolitisk talesperson i Liberalerna och vice ordförande i utbildningsutskottet, berättade att han blev ”provocerad” av incidenten på skolan i Nybro.

Även Lärarnas riksförbund har kommenterat.

– Som lärare måste man ha möjlighet att tillrättavisa och ge sanktioner när elever bryter mot reglerna. Det är helt orimligt att det ska upplevas som en kränkning i sig, sa förbundsordföranden Åsa Fahlén.

Det visar sig nu att de inte har känt till alla omständigheterna i ärendet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!