Lärare avstängd efter sexbrottsanklagelser

Publicerad

En lärare på en skola i nordvästra Skåne har stängts av från sin tjänst efter att ha blivit anmäld för sexuellt ofredande.

Enligt källor till Helsingborgs Dagblad ska läraren ha gjort flera närmanden mot flickor i mellanstadieålder.

– Det händer ytterst sällan, men så fort en vuxen uppför sig så här mot en elev så tar vi tag i det. Vi är bekymrade över det som har hänt, säger skolans rektor till tidningen.

Läraren har, enligt Helsingborg Dagblad, varit avstängd från sin tjänst sedan han anmäldes för sexuellt ofredande. Enligt en källa till tidningen ska läraren ha gjort närmanden mot totalt fem flickor som alla är i mellanstadieålder.

Skolans rektor bekräftar för tidningen att läraren har stängts av men vill inte gå in på anledningen till avstängningen. Rektor säger också att alla vårdnadshavare är informerade om det inträffade.

Enligt rektorn har skolan också påbörjat en egen utredning med anledning av det som har hänt.

– Det händer ytterst sällan, men så fort en vuxen uppför sig så här mot en elev så tar vi tag i det. Vi är bekymrade över det som har hänt, säger skolans till Helsingborg Dagblad.

Åklagaren är förtegen

Åklagare Carolina Diaz Bernal är också mycket förtegen i ärendet. Hon skriver i ett mejl till Helsingborgs Dagblad att hon inte kommer att uttala sig i den pågående förundersökningen.

Den misstänkte läraren ska ännu inte ha hörts av polis, men har däremot tilldelats en offentlig försvarare.

Förhör med målsäganden ska ha hållits.

– Jag har varit på förhör i två omgångar. De berättar likartade historier, säger advokat Anders Olsson som är flickornas målsägandebiträde till Helsingborgs Dagblad.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag