Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lantbrukaren Carolines oro – finns ingen mat till djuren

På vissa delar av Alvaret är marken helt sönderbränd.Foto: Privat
Caroline Eriksson är orolig inför framtiden.Foto: Provat

Torka och värme har ställt till det för jordbruk på Öland. 

För lantbrukaren Caroline Eriksson, 32, finns det inte längre något bete till djuren. 

– Vi har inte fått in tillräckligt med foder, vi får redan nu använda vinterfodret, säger hon. 

Caroline Erikssons kor betar på alvarsmarker på Öland. Där har det kommit så lite regn att en stor del av marken är sönderbränd. 

För många lantbrukare på Öland innebär torkan att de behöver stödutfodra sina djur. 

– Det innebär att vi får ta av det foder vi har tänkt ha inför vintern, att vi får fodra med det redan nu, säger Caroline Eriksson. 

På Öland är det tredje sommaren som vädret ställer till det. Det beror fortfarande delvis på den väldigt torra sommaren 2018, men även att det dess har kommit förhållandevis lite regn. 

– Här på Öland är det lite mer blandat. En del lokala regnskurar har varit ganska bra, men på många ställen har det inte kommit tillräckligt med regn, säger Caroline Eriksson, som tidigare har berättat om situationen för SVT Småland. 

”Överens om att det är en klimatförändring” 

Hennes jordbruk påverkas ekonomiskt av att man redan nu behöver använda sig av vinterfodret. Dessutom finns en oro för hur det ska bli framöver. 

– Det är en oro för nuläget, för hur vi ska lösa vintern. Men också för framtiden, om de här sista åren är en del i hur klimatet förändrats. 

Karin Bergman, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Kalmar län, säger till SVT Småland att de i år ”har pendlat mellan hopp och förtvivlan”. 

– Jag tror att vi alla är väldigt överens om att det är en klimatförändring vi ser, och att vi måste ställa om och tänka annorlunda för att klara den här utmaningen, säger hon. 

Skriver till regeringen 

Kalmar läns tillförordnade landshövding Cecilia Schelin Seidegård har skrivit ett brev till regeringen om den svåra torkan på Öland. 

– Kalmar län står för en stor del av Sveriges produktion av mjölk, nötkött, ägg och kyckling. Därför kan det allvarliga läget på sikt inte bara påverka oss, utan hela landet, säger hon i ett pressmeddelande. 

Caroline Eriksson tycker att man från regeringens håll ska lyssna till att det finns stora skillnader i landet. 

– Jag tror att man behöver vara snabbare på att omfördela resurser inom landet. 

Missa inga nyheter från Sydsverige – ladda ner Kvällspostens app!   

Mer TV: Nu polisanmäls planen att bränna koranen

”Ett uttryck för rent rasistiskt hat”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!