Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Langare blev mc-gängets slav – fick fingret avklippt

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige.
De tre gängmännen använde en sekatör av den här typen för att kapa 38-åringens lillfinger.Foto: Polisen
Här tvingades 38-åringen vada i en å med bruten arm.Foto: Polisen
Röntgenbilden visar var 38-åringens vänstra lillfinger kapades.Foto: Polisen
Satudarah MC stämplas av polisen som ett kriminellt gäng och har funnits i Sverige sedan 2013.Foto: Polisen

När ledaren för kriminella gänget Satudarah ringde var 38-åringen tvingad att komma – hans främsta uppdrag var att sälja knark åt gänget.

38-åringen kände sig som en slav – en dag försvann ett paket med amfetamin.

Gänget straffade 38-åringen genom att klippa av hans lillfinger med en sekatör.

Efteråt spolade gängledaren ned det avklippta fingret i toaletten.

För en kort tid sedan fastställde hovrätten i Jönköping långa fängelsestraff för tre medlemmar i Satudarah. Samtliga dömdes för grov misshandel och människorov. Offret var en 38-årig man som varit barndomskamrat till en av de tre, den lokale ledaren för Satudarah.

38-åringen lever i dag under polisskydd och med ett stympat lillfinger på vänster hand. Fram till slutet av februari i år har han varit på flykt undan gänget och levt som hemlös i bland annat Malmö. Det var då, i februari som han till slut valde att gå till polisen och berättade vad som hänt honom ett år tidigare i Växjö.

Då var han Satudarahgängets knarklangare och arbetade direkt under ledaren för gänget, en barndomskamrat till honom. Ledaren, en 39-årig småbarnsförälder, hade enligt knarklangaren hans hemnyckel och styrde honom helt och hållet.

På en bild tagen 2017 som polisen hittat sitter 38-åringen tillsammans med de tre männen hemma hos gängledaren. Då ler 38-åringen och då var han fortfarande vän med gänget. Han uppger för polisen att han var Satudarahs knarklangare. Men i slutet av samma år försvann ett halvt kilo amfetamin ur en gömma utanför Växjö.

Gängets ledare, en 39-åring, ska enligt 38-åringen ha spolat ned det avklippta lillfingret på en toalett.Foto: Polisen

Ledarens ord lag

38-åringen blev utpekad av ledaren för att ha stulit narkotikan. När poliserna som förhörde honom frågade varför just han fick skulden svarade 38-åringen så här:

– Alltså det funkar så i gäng, alltså säger ledarna någonting så är det lag att det är på det sättet.

Han var dessutom den ende som missbrukade amfetamin. Visserligen ska gängets medlemmar också missbrukat narkotika men det var andra sorter, enligt 38-åringen.

– De anser att de är ju inte missbrukare. De tar ju bara kokain och hasch och anabola, förklarade han för poliserna.

Men historien som han egentligen ville berätta är en annan. Den handlar om hur hans barndomsvän en dag sökte upp honom i början av 2018. Gänget hade bestämt sig för att 38-åringen skulle bestraffas för att knark försvunnit men också att han skulle visa vart han gömt narkotikan som försvunnit.

Polisen hade tagit knarket

Bestraffningen bestod av att han blev slagen gång på gång med järnrör. De tre gängmedlemmarna sparkade och slog honom. En spark bröt hans ena arm. Svårt slagen och med kraftiga smärtor tvingades han ut i en å för att ta fram narkotikan men den fanns inte där. Troligen hade samma parti amfetamin hittats av polisen.

Efter det misslyckade försöket att få tillbaka gängets narkotika fördes 38-åringen till en lägenhet och fick övervakad av två gängmän tillbringa natten på en madrass.

Dagen därpå samlades de tre gängmännen i lägenheten och förde ut 38-åringen till vardagsrummet. Gängledaren tog fram en skärbräda av vit plast och en kökskniv. Då fick 38-åringen beskedet att han skulle stympa sig.

Gängledaren ska enligt 38-åringen ha sagt:

– Han föreslog till mig att just det här fingret jag har blivit av med… lillfingret på vänster hand.

Ledaren ska också ha sagt:

– Du behöver det ändå inte.

Mannen som sitter till vänster klippte av 38-åringens lillfinger. Bredvid honom sitter en 25-årig gängman som håller en arm om 38-åringen. Han dömdes också för grov misshandel av 38-åringen tillsammans med gängledaren som sitter till höger om 38-åringen.Foto: Polisen

Tre klipp med sekatören

Men 38-åringen förmådde inte att göra som han blev tillsagd.

– Jag satt där med skärbrädan och kniven och dom satt i soffan och jag var bakom vid madrassen då. Eh... ja, givetvis jag kunde inte skära mig av mitt eget finger alltså, men jag satt där ett bra tag med det alltså du vet, och dom satt och pratade i soffan och så, säger 38-åringen i förhör.

Eftersom han inte gjorde det beslöt gänget att ta saken i egna händer med hjälp av en sekatör. Två män höll 38-åringen med den tredje man, en 48-åring enligt 38-åringen, satte sekatören mot hans lillfinger.

– Han börjar klippa av mitt finger, tre klipp kommer jag ihåg att det tog, säger 38-åringen.

38-åringen påstår att gängledare tog upp det avklippta fingret och låtsades peta sig i näsan med det. Men sedan spolade han ned fingret i toaletten.

Efteråt dumpades 38-åringen i sin lägenhet men då utvecklade såret i fingret till en blodförgiftning. Gänget kom på besök till honom två dagar senare och insåg att han behövde komma till sjukhus och lämnade honom där.

Efter att ha tillfrisknat fick 38-åringen veta att han hade en skuld på 250 000 kronor till Satudarah. Han blev också uppringd gång på gång av gängledare och beordrad att komma hem till honom.

Skulle vara gängets slav

38-åringen har uppgett för polisen att gänget ville ha honom som slav. Till slut beslöt han att lämna Växjö för att inte hans anhöriga skulle drabbas.

Men i februari i år misstänkte 38-åringen att flykten undan gänget misslyckats och att han blivit upptäckt. Det var då han valde att göra polisanmälan. Han orkade inte längre fly.

– Jag har fått leva hemlös i två år. Jag kan inte få inkomst, jag kan inte skriva mig någonstans, jag kan liksom inte... jag kan inte vara i samma alltså normalt i samhället, säger han i ett förhör.

I dag lever han under polisskydd. De tre männen som gav sig på honom har dömts till långa fängelsestraff. Gängledaren dömdes till nio års fängelse, mannen som klippte av 38-åringen fingret dömdes till 6 års fängelse och en tredje man dömdes till sju års fängelse.

Samtliga har nekat men överbevisats av bland alla de vittnen som mötte 38-åringen efter den grova misshandeln och under hans flykt.

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.