Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lång väntan på bygglov – kommunen JO-anmäls

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Bygg- och miljönämndens ordförande Thomas Lövskog (M) säger till Sydsvenskan att man haft personalbrist.
Foto: Studio E / Pressbild
I Kävlinge har väntetiden på bygglov varit ovanlig lång. Arkivbild.
Foto: Joanna Bladh / Pressbild

I Kävlinge kommun har hanteringen av bygglovsansökningar dragit ut på tiden.

Nu JO-anmäls kommunen för den långa handläggningstiden, enligt Sydsvenskan.

Kommunen måste enligt lagen fatta ett beslut om bygglov senast tio veckor efter att en ansökan kommit in. Men i Kävlinge har väntetiden varit mer än dubbelt så lång för vissa.

Bygg- och miljönämndens ordförande Thomas Lövskog (M) säger till Sydsvenskan att det varit personalbrist på bygglovsavdelningen – vilket påverkat väntetiden.

– Under en period har vi haft en stor personalomsättning, därför beslutade vi redan i våras att ha en viss överkapacitet. Men när flera slutade satt vi i stället med bara en person. Då började vi anställa direkt, men det tog större delen av hösten innan de kom på plats. Vi tog också in en konsult på studs, säger han till tidningen.

Bemanningsproblemet är dock löst sedan årsskiftet och nämnden har även tagit in en extraresurs.

”Kommer att ta ett bra tag”

Thomas Lövskog säger att det är första gången i Kävlinges historia som väntetiderna på bygglov varit så här långa. Han tror dock att tiden kommer att förkortas och att kommunen kommer att komma ikapp nu, när personalstyrkan är fulltalig igen.

– Ja, fast det kommer att ta ett bra tag. Jag tror att det blir den bortre delen av kvartal två som vi börjar komma ifatt. I december tog vi fler beslut än det kom in bygglov, så vi har sett en viss ljusning, säger han till tidningen.

Smittskyddsläkaren Region Skåne: ”Vi ser en viss ljusning”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!